Rachunek prawdopodobienstwa
d4mian: zad
W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Losujemy kolejno 3 kule. Czy bardziej prawdopodobne jest
wylosowanie trzech kul białych w przypadku losowania bez zwracania czy ze zwracaniem?
26 paź 21:29
Eta:
a) losowanie ze zwracaniem
|Ω|= 8*8*8 , |A|= 5*5*5
P(A)=........
b) losowanie bez zwracania
|Ω|= 8*7*6 . |A|= 5*4*3
P(A)=........
dokończ .....
26 paź 21:34
lolitka: W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Losujemy kolejno 3 kule. Czy bardziej prawdopodobne jest
wylosowanie trzech kul białych w przypadku losowania bez zwracania czy ze zwracaniem?
a) ze zwracaniem:
Ω=W3z8=83
|A|=W3z5=53
P(A)=|A|/Ω
b) bez zwracania:
Ω=V3z8
|A|=V3z5
26 paź 21:36
d4mian: | | 125 | |
P(A) = |
| ze zwracaniem |
| | 512 | |
26 paź 21:55