wielomiany
Jeżyk: Wielomiany P(x) = (x2 − 2)2 i W(x)= x4 − 2ax3 + (b−3)x2 + 4 są równe dla
a) a=0 b=0
b) a=0 b=3
c) a=4 b=3
d) a=0 b= −1
26 paź 21:22
Eta:
P(x)= x4−4x2+4
P(x)= W(x)
to: −2a=0 i b−3= −4
dokończ.........
26 paź 21:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x2−2)2 = ... wymnóż korzystając ze wzoru skróconego mnożenia
następnie porównaj współczynniki przy takich samych potęgach 'x
np.
−4x2 = (b−3)x2
26 paź 21:27
PuRXUTM: P(x)=x4−4x2+4
P(x)=W(x) ⇔ −2a=0 ⋀ b−3=−4
a=0 ⋀ b=−1 odp d)
26 paź 21:27
Eta:
26 paź 21:28
Jeżyk: Dzięki panowie

Jeżyk bardzo dziękować
26 paź 21:29
PuRXUTM: Komu to jabłko ?
26 paź 21:31