kąty
Bartek: Niech α będzie kątem ostrym takim że tgα = 34 Wobec tego :
a) sinα = 45
b) sinα = 35
c) cosα = 35
d) cosα = 43
26 paź 21:16
PuRXUTM: wydaje mi się że można to tak zrobić
4sinα=3cosα /*()
2
16sin
2α=9cos
2α korzystamy z równości sin
2α+cos
2α=1 cos
2α=1−sin
2α
16sin
2α=9(1−sin
2α)
16sin
2α=9−9sin
2α
25sin
2α=9
26 paź 21:25
Eta:

dla kąta ostrego α ( z rysunku)
odp: b)
26 paź 21:31
PuRXUTM: Eta tam chyba mamy sobie na rysunku napisać 3x, 4x, 5x nie ? Tak chyba będzie w pełni poprawnie
26 paź 21:33
Eta:
Na jedno wyjdzie, bo x>0 i tak się uprości
26 paź 21:39