rozwiąż równanie
nina78: (4−
√15)
x+(14+
√15)
x=2ctgα
| | 1 | |
( |
| )x+(14+√15)x=2ctgα |
| | 14+√15 | |
26 paź 20:22
nina78: przepraszam polecenie jest : zbadać dla jakich wartości α∊(0, π) równanie ma 2 różne
pierwiastki rzeczywiste
26 paź 20:24
MQ: Zlogarytmuj sobie obie strony
26 paź 20:26
nina78: możecie trochę rozpisać
26 paź 20:48
nina78: pomóżcie
26 paź 21:32
MQ: To są dwa różne równania?
26 paź 21:33
nina78: nie
to tylko moja próba zrobienia czegoś ale ....
26 paź 21:34
MQ: To które jest właściwe?
26 paź 21:36
nina78: 1
26 paź 21:40
MQ: A ty dobrze przepisałaś to równanie? Sprawdź lepiej.
Nie powinno być np.:
(4−√15)x+(4+√15)x=2ctgα
26 paź 21:47
nina78: tak tak
tu i tu 4 , cały dzień siedzę nad fun. wykładniczą i już mi się plącze
26 paź 21:56
AC:
Zbadajmy lewą stronę podzieloną przez 2 jako funkcję:
| | ax + a−x | |
y= |
| gdzie a= 4+√15 |
| | 2 | |
| | exlna + e−xlna | |
y= |
| = ch(xlna) jest to cosinus hiperboliczny który ma minimum w x=0 |
| | 2 | |
y
min = 1 i jest funkcją symetryczną,
czyli będą 2 rozwiązania gdy ctgα > 1 ⇒ α∊(0; π/4)
26 paź 22:33