Funkcja liniowa
maciek: Jak narysować taką funkcję?
y=√2x−2x
26 paź 20:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
√2x − 2x = x(√2−2)
będzie to funkcja liniowa malejąca przechodząca przez punkt (0,0)
jedyny probem to wyznaczyć kąt nachylenia prostej ... czyli zaznaczyć −2+√2 (≈0.59)
26 paź 20:25
maciek: No domyślam się, że malejąca i że przechodzi przez punkt (0,0) ale nie wiem jak wyznaczyć drugi
punkt. Chyba trzeba na oko. haha. Mimo wszystko dzięki.
26 paź 20:27
tomatematyka:
d=√2
c=2−√2
26 paź 20:50
Mila:

y=x(
√2−2) wzór proporcjonalności prostej, prosta przechodzi przez punkt (0;0)
√2−2<0 dla x=1 y=
√2−2≈ −0,6
Możesz odcinek y=
√2−2 wyznaczyć konstrukcyjnie
√2− przekątna kwadratu o boku 1.
26 paź 23:17