KOMBINACJEEEEE
igorek65: na półce ustawiamy 6 piłek o roznych kolorach na ile sposobów można ustawić te piłki aby
zielona i czerwona były obok siebie
| | | | | |
czy to bedzie cos takiego | * | |
| | | |
CZY INACZEJ? HELP
26 paź 20:16
MQ: "6 piłek o różnych kolorach"
Człowieku

Skąd mamy wiedzieć, jakie to kolory i ile w każdym kolorze
26 paź 20:19
lolitka: wg. mnie ustawiasz czyli premutację
26 paź 20:20
Eta:
Z C x x x x
x Z C x x x
x x Z C x x
x x x Z C x
x x x x Z C
C Z x x x x
x C Z x x x
x x C Z x x
x x x C Z x
x x x x C Z
CZ lub ZC na dwa sposoby na pięciu miejscach
pozostałe cztery dowolnie na 4! sposobów
zatem ilość takich ustawień jest: 2!*5*4! =.........
26 paź 20:24
igorek65: czyli 2!*5 * 4! ?tak
26 paź 20:42
Eta:
No tak
26 paź 20:44
igorek65: a jeszce jedno zad może wiesz :
ile mozna utworzyć liczb 5−cyfrowych o roznych cyfrach:
a)parzystych
b)podzielnych przez 25
26 paź 20:46
Eta:
Cyfry: {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
a) liczby pięciocyfrowe parzyste kończą się liczbą parzystą
i nie mogą zaczynać się zerem, no i z treści zadania : cyfry mają być różne
1/ weźmy taką,która kończy się zerem
czyli na pierwsze miejsce można ustawić jedną z dziewięciu cyfr
na drugie jedną z ośmiu cyfr , na trzecie jedną z siedmiu na czwarte jedną z sześciu
a na piątym już tylko zero
z reguły mnożenia mamy: 9*8*7*6*1 = ...... takich liczb
2/ teraz przypadek,że na ostatnim miejscu nie ma zera, tylko liczby parzyste
2 lub 4 lub 6 lub 8 ( jest 4 takich możliwości na ostatnie miejsce
na pierwszym miejscu ustawiamy jedną z ośmiu cyfr ( bo bez zera i bez ostatniej)
na drugim też jedna z ośmiu ( bo może już być z zerem ,ale bez ostatniej i bez pierwszej)
na trzecie już tylko jedna z siedmiu i na czwarte jedna z sześciu
na ostatnie(jedna z czterech parzystych)
i mamy: 8*8*7*6*4=........... takich liczb
R−m : 1/ + 2/ =..........
26 paź 20:58
26 paź 21:29
Eta:
No dodaj : 9*8*7*6*1+ 8*8*7*6*4= ...........
26 paź 22:02