awdawdawd
karolajn: wyznacz zbiór wszystkich licz spełniających równanie :
√ x2 +2x +1 − √x2 − 2x + 1 = 2
Proszę o rozwiązanie krok po kroku z wytłumaczeniem + ewentualne linki do odpowiednich działów,
bo w ogole nie pamietam jak to sie robiło.
26 paź 20:05
Mati_gg9225535: wyznacz dziedzinw, podnies obustronnie do kwadratu (pamietaj ze lewa strona wg wzoru skróconego
mnożenia)
26 paź 20:09
karolajn: Napisałem, że prosze o dokladne rozwiazanie + linki, naprawde nie pamietam tego typu zadan
26 paź 20:13
Piotr:
hmmm
x2+2x+1 = (x+1)2
x2−2x+1 = (x−1)2
26 paź 20:13
26 paź 20:14
karolajn: hmm
pisze po raz 3, ze prosze o pelne rozwiazanie z opisem
wiem, ze jest to wzor skr mnozenia, potrafie to przeksztalcic, ale nie wiem co dalje − skad sie
bierze np wart. bezwgl, a potem jak ja pozaznaczac na osi...
26 paź 20:20
karolajn:
26 paź 21:21
karolajn:
26 paź 21:34
ICSP: √x2 + 2x + 1 − √x2 − 2x + 1 = 2
D : x ∊ R − tego nie mogłaś zapomnieć jak się ustala.
dalej :
√x2 + 2x + 1 − √x2 − 2x + 1 = 2
√(x+1)2 − √(x−1)2 = 2 // ze wzoru : √a2 = |a| mam :
|x+1| − |x−1| = 2 .
Szukam miejsc zerowych wyrażeń pod wartością bezwzględną :
x+1 = 0 ⇒ x = −1
x−1 = 0 ⇒ x = 1
Zatem równanie będę rozpatrywał w trzech przedziałach :
1o x < −1
2o x ∊ <−1;1>
3o x > 1
Zajmijmy się pierwszym:
1o dla x < −1 równanie przyjmuje postać :
−(x+1) +(x−1) = 2
−x − 1 + x − 1 = 2
−2 = 2 − sprzeczność. Rozwiązanie w tym przedziale nie istnieje.
2o x ∊ <−1;1>
(x+1) + (x−1) = 2
2x = 2
x = 1 − należy do rozpatrywanego przedziału
3o dla x > 1 mam
x+1 − x + 1 = 2
2 = 2 − tożsamość każda liczba z tego przedziału jest rozwiazaniem. Ostateczny wynik to suma
rozwiazań z trzech przedziałów :
x ≥ 1
26 paź 21:40