zadanie nierówność wartość bezwzględna
adaś:
Znajdź wszystkie rozwiązania nierówności |x| − 2 |x−4| >1 nalezace do
a) (−
∞; 0)
b) <0;4)
c) <4;
∞.)
d)zbioru R
Jak to zrobić, robiłem to tak:
1) x−2(x−4)>1
x<7
2) −x−2(x−4)>1
3) −x−2(−x+4)>1
x>9
4) x−2(−x+4)>1
x>3
Zrobiłem to dla wszystkich przypadków , ale nie wiem co dalej , pomocy
26 paź 20:04
Mati_gg9225535: metoda dowolna ? jesli tak to proponuje graficzną
26 paź 20:11
adaś: mógłby ktoś to przedstawić

, bo więcej mi nic nie pasuje
26 paź 20:12
Mati_gg9225535: o kurde cóż to sie porobiło
26 paź 20:20
Mati_gg9225535:
1o x≥0 ⋀ x−4≥0 ⋀ x − 2 (x−4) >1
2o x≥0 ⋀ x−4<0 ⋀ x − 2 (−x+4) >1
3o x<0 ⋀ x−4≥0 ⋀ −x − 2 (x−4) >1
4o x<0 ⋀ x−4<0 ⋀ −x − 2(−x+4) >1
26 paź 20:24
adaś:
No i wyszło mi
Przypadki:
1) x<7
3) x>3
4) x>9
i co dalej?
26 paź 21:05
adaś: pomoże ktoś?
26 paź 21:27
adaś: odpowie ktoś ?
27 paź 18:18
adaś: proszę o pomoc w tym zadaniu
27 paź 19:23
Krzysiek : Naucz sie to dobrze robic na przedzialach a jak to juz bedziesz umial dobrze robic to wtedy
bedziez to robil na przypadkach . Wydaje mi sie ze tak bedzie lepiej.
Bierzmy przedzial A od (−∞, 0) jak widzisz 0 nie nalezy do przedzialu . Teraz definicja
wartosci bezwzglednej IxI=x dla x≥0 i IxI=−x dla x <0 Popatrz jesli 0 nie nalezy do tego
przedzialu to beda w nim same liczby ujemne . A co mam mowi definicja . Tyle ze IxI=−x dla x<0
Teraz zajmiemy sie Ix−4I . Trzeba zmienic znak opuszczajac wartosc bezwzgledna czy nie . Wez
sobie liczbe ztego przedzialu np −10 i zobacz I−10−4I=I−14I a dla x<0 zmieniamy znak czyli
zapiszemy ze Ix−4I=−(x−4)=−x+4
Piszemy nierownosc IxI−2Ix−4I>1⇒−x−2(−x+4)>1⇒−x+2x−8>1⇒x>9 Czyli x>9 a one nie naleza do tego
przedzialu bo nasz przedzial to (−∞ do 0) czyli nie ma rozwiazan w tym przedziale
BIerzemy przedzial B <0,4) czyli 0 nalezy do przedzialu a 4 nie nalezy . Nmamy z definicji ze
IxI=x bo jest ≥0 a unas 0 jest w przedziale , a teraz Ix−4I zmienimy znak opuszczajac ta
wartosc bezwzgl. czy nie . ZObacz 4 nie nalezy do przedzialu to jesli wezniesz dowolna liczbe
z tego przedzialu oprocz 4 to bedzie <0 −wiec musimy zmienic znak
Piszemy nierownosc dla tego przedzialu IxI−2Ix−4I>1⇒x−2(−x+4)>1 ⇒x+2x−8>1⇒3x>9 ⇒x>3.
Tylko teraz to nie beda wszystkie x>3 bo nasze x ma sie zawierac w przedziale <0,4)
To wobec tego rozwiazaniem tej nierownosci w tym przedziale bedzie przedzial (3,4)
Teraz przedzial teraz przedzialC
Treaz po <4 ,∞) to IxI=x i takze Ix−4I=x−4 −dla tej w tym przedziale nie bedziemy zmieniac
znaku opuszczajac wartosc bezwzgledna −zawsze bedzie nieujemne .
To piszemy nierownosc IxI−2Ix−4I>1⇒x−2(x−4)>1⇒x−2x+8>1⇒−x>−7⇒x<7 . jak maja byc x<7
a masz przedzial <4,∞) to rozwiazanniem tej nierownosci w tym przedziale jest przedzial <4,7)
Teraz przedzial D . Popatrz dobrze na te 3 pierwsze przedzialy. Zauwaz ze te 3 pierwsze
przedzialy to caly przedzialD czyli caly zbior liczb rzeczywistych. . TO rozwiazaniem
przedzialu D bedzie suma przedzialow A, B , C W przedziale A nie ma rozwiazan ,
rozwiazaniem przedzialu b jest (3<4) a rozwiazaniem przedzialu C jest <.7) wiec rozwiazaniem
calego przedzialu D=(3,4)∪<4,7)
27 paź 21:22
Krzysiek : Czyli rozwiazaniem tej nierownosci bedzie przedzial (3,7)
28 paź 10:44
adaś: dzięki Krzysiek
31 paź 19:36