aaaa
aa: Mam pytanko:
Chodzi mi o liczny zespolone:
reiz = rei(x+yi)
Jakby było rez to wybrał bym z tego nawiasu x ale że tam jest rei to niewiem co zrobić.
Jakiś pomysł?
26 paź 19:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
RE (ix + yi
2) = RE (ix − y) = ... no ile
26 paź 19:17
ff: przemnóż to
re( i(x+yi) ) = re ( xi − y)
(x,y ∊ R)
26 paź 19:18
aa: aaaa przemnożyć i wtedy będzie i
2 co da −1 więc −y?

aaaaa chyba kumam
26 paź 19:19
aa: więc wyszło mi, że 0 ≤ −y ≤ 1
i co tu zrobić jak w przedziale jest − y a nie liczba?
26 paź 19:47
aa: hmm?
26 paź 19:59
aa: pomoze ktoś? Błagam i ślicznie proszę.
26 paź 20:15
ff: tutaj nie wiem o co chodzi −już masz odpowiedź na swoje pytanie Re(i(x+iy))=−y
26 paź 20:42
aa: tak tak, wiem

Ale jak ten przedział narysować.

Ale ok jak nie umiesz to może ktoś inny
pomoże

Mam tam coś jeszcze, możesz spojrzeć
26 paź 20:43
ff:

czyli chcesz narysować: 0 ≤ −y ≤ 1 (tego jak dotąd nie napisałeś)
− y ≥ 0 ∧ −y ≤ 1
y ≤ 0 ∧ y ≥ −1
26 paź 20:53
aa: no tak. to już skumałem.
Również dziękuje

Bardzo bardzo
26 paź 20:59