wykonaj obliczenia
ania : W odległości 12m od klonu rośnie dąb. W linii, w której rosną drzewa , posadzono dwa ozdobne
krzewy ,Wybrano dla nich różne miejsca , ale i tak każdy z krzewow stoi dwukrotnie dalej ok
klonu niż od dębu . Podaj odległość między tymi krzewami .
26 paź 19:03
Eta:

x −−− odległość(1) krzewu od dębu
2x −−− odległość (1) krzewu od klonu
2x+x= 12 to x= 4m
3x −−− odległość (2) krzewu od dębu , bo 6x −−− odległość (2) krzewu od klonu
czyli odległość między krzewami (1) do (2) jest x+3x = 4x
zatem skoro x= 4 to odległość między krzewami jest: 4x= 4*4= 16 m
26 paź 20:10
ania : dziękuje a ma pytanko skąd ci się wzięlo 3x i x ?
26 paź 21:12