Pochodna
bartekS: Czesc
Proszę o pomoc z rozwiązaniem tej pochodnej, bo już mi brak pomysłu:
(sin2x2)'
26 paź 19:01
123: Nie będzie czasem: cos
2x
2*2x
26 paź 19:05
ff: (sin2(x2))' = 2sin(x2) cos(x2) 2x = 2sin(2x2)
26 paź 19:07
ff: (zgubiłem x) = 2x sin(2x2) ,
pochodna złożenia
(sin2(x2) )' = 2 sin(x2)( sin(x2) )' = 2 sin(x2) (cosx2)(x2)' = 2 sin(x2) (cosx2)2x
= 4x sin(x2) cos(x2) = 2x sin2x2
26 paź 19:15
bartekS: ff odp dobra, wystarczyło do postaci 2sinx2 cosx2 2x, ale nie wiem za bardzo jak to zostało
zrobione.
26 paź 19:22
ff: pochodna złożenia:
f(g(x))' = f'(g(x))g'(x)
w naszym przypadku g(x) też jest złożeniem, więc dla g'(x) też trzeba liczyć jako pochodną
złożenia
26 paź 19:29
Mila: (sin2x2)'=2sinx2*(sin(x2))' *(x2)'=
=2sinx2*(cosx2)*2x=4xsinx2cosx2
26 paź 21:24
bartekS: Dzięki,
Należy obliczyc pochodną 2−go rzędu z funkcji:
y=(x
2+1)
3, czy możemy potraktowac nawias jako ''x''? Mógłby ktoś to obliczyc, chcialbym
porownac moje i wasze rozwiązanie.
26 paź 22:54
loitzl9006:
można potraktować jako x, tylko trzeba jeszcze wziąć poprawkę na to że mamy do czynienia z
funkcją złożoną
y'=3(x2+1)2*2x=6x*(x2+1)2
y''=6x*2(x2+1)*2x+6(x2+1)2=24x2(x2+1)+6(x2+1)=(24x2+6)(x2+1)=6(4x2+1)(x2+1)
26 paź 23:00
bartekS: Czy to jest dobrze?
y=ex2
y'=(ex2)'=2ex*(ex)'=2ex2
27 paź 15:26
Mila: (ex2)'=ex2*(x2)'=2xex2
27 paź 15:30
bartekS: Ja potraktowałem ex jako x i wtedy całośc do 2, to jest zły tok rozumowania, może mi to ktoś
wytłumaczyc?
27 paź 15:36
Mila: Ja myślę, że tak:
ex2=e(x2)=eu
27 paź 15:44
bartekS: OK rozumiem, a np w takim przykładzie:
y=(1+sin
2x)
4, zacząc od dodawania w nawiasie i wtedy sin2x potraktowac jako x, czy cały
nawias potraktowac jako x i wtedy do
4
27 paź 15:50
bartekS: Zrobiłem drugi sposób i jest ok.
27 paź 15:55
krystek: 4(1+sin2x)3*(1+sin2x)'
27 paź 15:58
bartekS: Dokładnie tak
27 paź 16:09
kylo1303: Pozwole sie tak wtracic, pochodnych jeszcze nie mialem ale mniej wiecej na własna reke sie
nauczylem podstaw. Moglby ktos wytlumaczyc pochodna ktora rozwiazała Mila:
((sinx2)2)'= 2sinx2 * (sinx2)' * (x2)'
Skad sie wzieła ta pochodna: (x2)'
Bo myslalem ze moze z sinusa, ale to nie powinno byc wtedy: (sinx)' * (x2)' ?
27 paź 16:14
AS:
f(x) = sin2(u) gdzie u = x2
f '(x) = 2*sin(u)*cos(u)*u' = u'*sin(2*u)
f '(x) = 2*x*sin(2*x2)
27 paź 16:18
kylo1303: Dobra, po prostu nie znam tego wzoru na pochodna sin
2x

Dzieki
27 paź 16:22
bartekS: Wracając jeszcze do pochodnej (6x*(x
2+1)
2), nie można tego zrobic ten sposob?
(6x*(x
2+1)
2)'=(6x)' * (x
2+1)
2+6x*2(x
2+1)*2x=6(x
2+1)
2+24x
2(x
2+1)
27 paź 16:31
Mila: Można, ale ja zrobiłabym tak;
(6x*(x2+1)2)=6x*(x4+2x2+1)=6(x5+2x3+x)
[6(x5+2x3+x)]'=6(5x4+6x2+1)
27 paź 16:44
kylo1303: Mila Wiesz może gdzie moge znalezc dodatkowe wzory na pochodne, ktorych
nie ma na stronie? Myślisz ze moga byc w Krysickim?
27 paź 16:49
bartekS: Można to jakoś całościowo włączyc pod pierwiastek:
| | 4−x | |
√ |
| * 2 √x  |
| | 4 | |
27 paź 17:04
bartekS: 2
√x=
√4x chyba będzie tak
27 paź 17:09
kylo1303: Mozna: √a*√b=√ab
27 paź 17:10
bartekS: y=ln2(cosx), z czego tu skorzystac proszę o wskazówkę, postaram się sam rozwiązac?
27 paź 17:28
Mila: do logarytmu cosx=u
W Krysickim jest trochę przykladów policzonych, ale zobaczę u Skoczylasa i Jurlewicz, może jest
więcej i bardziej dostosowane do obecnych programów.
CoTy studiujesz?
Popatrzę to odpowiem.
27 paź 17:33
bartekS: Finanse i rachunkowośc na UG. Co z (2) ?
27 paź 17:45
Mila: 2lnu *....
Będę późno. Znikam.
27 paź 18:09
Mila: Piękny kierunek studiów.

Gratuluję.
27 paź 18:09
bartekS: To będzie coś takiego:
| | 1 | |
y'=(ln2(cosx))'=((lncosx)2)'=2lncosx(lncosx)'=2lncosx* |
| *(−sinx)= |
| | cosx | |
Można to jeszcze skrócic
| | −2sinxln(cosx) | |
W odp mam |
|
|
| | (cosx) | |
Czy to jest dobrze
27 paź 18:33
bartekS: W miarę możliwości zwracam się z prośbą o sprawdzenie powyższego przykładu.
27 paź 21:46
Mila: Dobrze.
Można zapisać :
−2tgx ln(cosx)
27 paź 23:25
bartekS: Czyli cosx z cosx się nie skracają?
28 paź 11:31
Mila: Oczywiście, że nie możesz wyrwać cosinusa z logarytmu.
28 paź 16:11
cris93: ok, dzięki
28 paź 16:14