dziedzina
darek: | | √x | |
WYZNACZ DZIEDZINĘ FUNKCJI: a) f(x) = |
| b) √sinx(√x) |
| | sinπx | |
26 paź 18:28
zombi: a) licznik x>=0
mianownik x nie może byc całkowity z tego co widzę
26 paź 18:33
darek: a) licznik nie może być x ≥ 0, co najwyżej x > 0 tylko potem mam problem.
26 paź 18:33
zombi: mianownik nie może byc zerem czyli sinπx nie moze byc zerem sinus jest zerem ⇔x∊C (np. sin0=0,
sinπ=0, sin2π=0) licznik musi byc >0
jak to polaczysz to dostajesz x>0 ⋀ x nie należy do C.
26 paź 18:38
darek: dlaczego x ∉ C ? przez mianownik? mógłbyś wykres jakiś namalować aby to "dobitnie" pokazać?
26 paź 18:41
zombi: | | 1 | |
nie wiem jak to namalować, jak masz przykład |
| to dziedzina D=R\{0}, bo mianownik nie |
| | x | |
może być zerem nigdy, słynne porzekadło "Cholero nie dziel przez 0". W tym przypadku mamy
ułamek, więc nasz mianownik sinπx≠0, funkcja sinus przyjmuje wartość zero ⇔ α=kπ gdzie k∊C.
http://media.edukator.pl/pix/users/Image/6plus/rys5589.jpg spójrz na wykres sinusa, kiedy jest równy 0
26 paź 18:46
darek: sinus jest równy zero kiedy 0, π, 2π, ... i chodzi mi tylko dlaczego całkowite usuwamy?
26 paź 18:50
zombi: no nasze α=xπ a sinus jest zerem gdy przy π stoi liczba całkowita, więc x nie może byc
całkowite
26 paź 18:58
darek: ok, a ta druga funkcja? jaka dziedzina? bo na pewno: sin(√x) ≥ 0 ⋀ x ≥ 0 tylko jak to
rozwiązać?
26 paź 19:01
darek:
26 paź 19:10
darek: ...
26 paź 19:35
krzysiek:
26 paź 21:20