Proszę o równanie!!!!!!!! Wynik: 108cm
[A]^os: W pewnym prostokącie jeden z boków jest o 6cm dłuższy od drugiego. Gdy parę dłuższych boków
skrócono o 20%, a parę któtszych przedłużono o 25%,otrzymano prostokąt o takim samym obwodzie.
Jaki obwód ma każdy z tych prostokątów?
12 maj 19:51
TYol:
x+6− dluzszy bok
x− krotszy bok
Para dluzszych 2x+12 2x+12+2x=1,6x+9,6+2,5x
Para krotszych 2x 4x+12 =4,1x+9,6
−0,1x = 9,6−12
2x+25%= 2,5x −0,1x= − 2,4/: − 0,1
2x+12* 0,8= 1,6x+9,6 x= 24
Obw= 24+24+30+30= 108
12 maj 19:56
12 maj 19:57
[A]^os: a mógłbyś napisać skąd wziąłeś te 1,6x(+9,6)
12 maj 20:17
[A]^os: to nad obwodem
12 maj 20:17
TYol: 2x+12 pomnozylem przez 0,8
1 − 20%= 0,8
12 maj 20:20
12 maj 20:24
[A]^os: a okk
12 maj 20:25
[A]^os: a 30 w obw skąd sie wzięły
12 maj 20:25
12 maj 20:33
Tomek: Hey nie ja pisalem rozwiazanie . Ale podpowiem ze
x wyszedl 24
a drugi bok jest o 6 dluzszy
Wiec obw= 2x 24 + 2x(24+6)
Stad 30
12 maj 20:37
[A]^os: aaaaaaaaa
to okkkk
wielke dzięki dla ciebie i TY ol'a
12 maj 20:43