Średnia arytmetyczna z trzema niewiadomymi
Dawid: Średnia arytmetyczna liczby x,y,z wynosi 5. Oblicz średnią arytmetyczną liczb 2x, 2y, 2z
Jak to obliczyć?
Piszę wzór na średnią arytmetyczną (od razu podstawiam):
x+y+z=15
co dalej?
26 paź 17:20
Mati_gg9225535: spróbuj do kwadratu obustronnie
26 paź 17:30
Dawid: To nic nie da, aczkolwiek podsunełaś/podsunąłeś mi fajną myśl.
26 paź 17:46
Mila: 2x+2y+2z=2(x+y+z)
26 paź 18:00
lolitka: 2x+2y+2z=30
średnia arytmetyczna − 30/3=10
26 paź 18:12
AS:
| | 2*x + 2*y + 2*z | | x + y + z | |
s2 = |
| = 2* |
| = 2*5 = 10 |
| | 3 | | 3 | |
26 paź 18:52