obliczyć granicę funkcji
Agnieszka: | | 5(√n2+2 +n) | |
linn→∞= |
| |
| | 2(√n2+5+n) | |
mi wychodzi
00
a powinno wyjść
52
26 paź 17:05
Mati_gg9225535: dlaczego 0/0 Ci wychodzi
26 paź 17:15
Agnieszka: robie to najpierw wzorem skróconego mnożenia i potem nic mi się nie skraca...
26 paź 17:16
26 paź 17:17
Mati_gg9225535: jakim wzorem ? przedstaw mi go bo go nie widze
26 paź 17:18
Mati_gg9225535: wyciągnij n
2 przed nawias pod pierwiastkiem
26 paź 17:18
Agnieszka: uczyli nas,żeby najpierw pozbyć się niewymierności ze wzoru a2−b2
czyli, że to co w liczniku w nawiasiem monozymy licznik i mianownik przez to samo, ale z
odwróconym znakiem i to samo z tym co jest w mianowniku
26 paź 17:30
Mati_gg9225535: nie do konca masz slusznosc aczkolwiek faktycznie trzeba skorzystac ze wzoru skroconego
mnożenia a
2−b
2 
tylko że chodzi o to żeby mianownik przemnożyć przez liczbę ze zmienionym
znakiem i licznik przez tę samą liczbę co mianownik

czyli np
| √x | | √x(√x + 1) | |
| = |
| |
| √x−1 | | (√x−1)(√x + 1) | |
26 paź 17:34
zombi: zrób tak jak mówi ci mati, jeśli twoim sposobem wychodzi ci 00, czyli wyrażenie
nieoznaczone to oznacza, że musisz przekształcać inaczej, tym sposobem co ci wysłał od razu
wychodzi
26 paź 17:40
Agnieszka: a wyliczyliście ten przykład? bo teraz wychodzi mi 1...
26 paź 17:45
Mati_gg9225535: skoro uczyli ją, by tak postępować (najpierw wg wzoru) to znaczy ze tak trzeba
26 paź 17:45
Mati_gg9225535: mi wyszlo nieskonczonosc

to moze Agnieszko przepisz obliczenia swoje tu i sie zastanowimy co
ewentualnie mozna zmienic
26 paź 17:46
Mati_gg9225535: ewentualnie zrób to na kartce i wstaw link do zdjęcia/skanu bo tak przepisywac wszystko tutaj
to strata czasu w tym przypadku
26 paź 17:47
zombi: Jak robiłem jej sposobem też mi wychodziła nieskończoność
26 paź 17:49
Agnieszka: a jak moge wstawić tu zdj?
26 paź 17:57
zombi: wstaw np. na imageshack.us, pl.tinypic.com albo cos w tym stylu i podaj link
26 paź 18:01
26 paź 18:04
Mati_gg9225535: | A | | licznik | |
| − |
| !  niewymierność wyciągasz z mianownika więc chcesz by wzór |
| B | | mianownik | |
skróconego mnożenia zadziałał właśnie tam:
mając ten ułamek postępujesz tak:
| 5(√n2+2 +n) | | 5(√n2+2 +n)(√n2+5−n) | |
| = |
| |
| 2(√n2+5+n) | | 2(√n2+5)+n)(√n2+5−n) | |
26 paź 18:09
26 paź 18:12
Mati_gg9225535: i nie wolno skracać gdy masz w działaniu odejmowanie i dodawanie, tylko jesli wszystkie
czynniki byłyby iloczynem ewentualnie ilorazem, wtedy można skracać licznik z mianownikiem

usuń niewymierność z tego przykładu żebym sprawdzić mógł czy wiesz już co i jak
26 paź 18:12
Mati_gg9225535: no faktycznie, i stąd i stąd należy
26 paź 18:15
Mati_gg9225535: ale to skrócenie tak czy siak mi się nie podoba
26 paź 18:15
zombi: Zrobiłem z podwójnym usuwaniem, czyli tu i tu, a wyszło mi tak jak Agnieszce 1
26 paź 18:19
Mati_gg9225535: stosując tę metodę wynik również otrzymałem że lim=1
26 paź 18:21
Mati_gg9225535: czyli odp jednoznaczna

osobiście czuje się douczony
26 paź 18:21
zombi: natomiast, jeśli spróbujemy metody, ktorą podałeś dostanemy
52
| 5(√n2+2+n | | 5(√n2(1+0)+n | | 5(n+n) | | 5 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2(√n2+5+n | | 2(√n2(1+0)+n | | 2(n+n) | | 2 | |
26 paź 18:24
Agnieszka: no właśnie...a wynik poprawny to te 5/2
26 paź 18:28
zombi: Dziwne, zaczekamy na kogoś mądrzejszego, aby nas oświecił.
26 paź 18:30
darek: a mógłby ktoś powiedzieć, dlaczego na stronie przytoczonej w wyższym poście otrzymujemy:
| | n + 6 − n | | √n + 6 + √n | |
... = lim{n → ∞} |
| * |
| a nie: |
| | n − 2 − n | | √n − 2 + √n | |
| | n + 6 − n | | √n − 2 + √n | |
... = lim{n → ∞} |
| * |
| |
| | n − 2 − n | | √n + 6 + √n | |
26 paź 18:39
zombi: Ty faktycznie, nie zauważyłem tego. Ale nie mam pojęcia dlaczego akurat tak.
26 paź 18:43
Agnieszka: ja już jestem bezradna...
26 paź 18:44
darek: | | 5 | |
ale wychodzi przecież |
| |
| | 2 | |
26 paź 18:49
Agnieszka: ale którym sposobem?
26 paź 18:49
darek: zombi podał dobry sposób
26 paź 18:50
zombi: Dobra mam twoim sposobem Aga już przepisuje...
26 paź 18:51
zombi: Przynajmniej wygląda podobnie jak na matematyka.pl
26 paź 18:51
zombi: Nie jednak znowu wyszła jedynka OMG, tak blisko...
26 paź 18:55
Agnieszka: wydaje mi się, ze moj sposób jest poprawny...chyba, że w obliczeniach się mylimy..
26 paź 18:58
darek: | | 5(√n2 + 2 + n) | |
limn→∞ |
| = |
| | 2(√n2 + 5 + n) | |
| | 5(√n2 + 2 + n) | | (√n2 + 2 − n) | |
= |
| * |
| * |
| | 2(√n2 + 5 + n) | | (√n2 + 2 − n) | |
| | (√n2 + 5 − n) | |
|
| = |
| | (√n2 + 5 − n) | |
| | 5(n2 + 2 − n2) * (√n2 + 5 − n) | |
= |
| = |
| | 2(n2 + 5 − n2) * (√n2 + 2 − n) | |
gdybyśmy narysowali to jest prawidłowa odpowiedź dla n → −
∞
26 paź 19:04
zombi: No mi też tym sposobem cały czas wychodzi 1...
26 paź 19:05
Krzysiek: z tego wzoru a
2 −b
2 =(a−b)(a+b) korzystamy by pozbyć się symbolu nieoznaczonego
np. jak mamy coś takiego: n−
√n2 +5 =
∞−
∞
jednak w tym przypadku mamy:
∞+
∞, a to nie jest symbol nieoznaczony więc od razu dzielimy
licznik i mianownik przez 'n' i otrzymujemy granicę 5/2...
| | 0 | |
darek,na końcu masz sumbol nieoznaczony: |
| więc ta metoda jest zła... |
| | 0 | |
26 paź 19:06
zombi: No, dokładnie bez zabawy od razu wychodzi...
26 paź 19:09
Agnieszka: no ,ale tą zabawą też powinno wyjść
26 paź 19:28
zombi: Moj kolega napisał mi tak jak z resztą zrobił to Krzysiek: "wymnaza sie wtedy jak masz dwa
pierwiastki odejmowane z n−ami"
26 paź 20:57