potrzebuje szybko
kara: Włożyłeś na lokatę 3 000 zł, po roku czasu dołożyłeś 2 000 zł, a potrzech latach licząc od
chwili obecnej wyjąłeś 3 000 zł. Ile pieniędzy miałeś na tej lokacie po czterech latach,
jeżeli odsetki były składane co cztery miesiące, a R=12%?
26 paź 16:51
Mati_gg9225535: czyli kwota powiekszona o 2000 zanim zostało wypłacone 3000 zł "leżała" na lokacie 2 lata?
26 paź 17:53
Mati_gg9225535:
ok ja to widze tak:
3 000zł − kapitał początkowy (K)
p=12 (oprocentowanie)
n=4 (czas trwania lokaty)
| | 1 | |
odsetki kapitalizowane są co 4 miesiące = co |
| roku |
| | 3 | |
K
n=? − kapitał końcowy
I rok:
K= 3 000zł
p= 12
n= 1
| | 1 | | 12 | |
K1= 3 000 * (1 + |
| * |
| )3 = x |
| | 3 | | 100 | |
II i III rok:
K= x+2 000
p= 12
n= 2
| | 1 | | 12 | |
K2= (x + 2 000) * [(1 + |
| * |
| )3]2 = y |
| | 3 | | 100 | |
IV rok:
K= y−3 000
p= 12
n= 1
| | 1 | | 12 | |
K3= (y − 3 000) * (1+ |
| * |
| )3 = z |
| | 3 | | 100 | |
odp: z
26 paź 18:05