aa
JEJKU KTO TO ZROBI????????????????????????????????????????????: Jaką miarę ma kąt nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy
12 maj 19:51
uuu:

tg a/a
√2 = tg
√2 ≈ tg 1,41 ≈ 55 stopni
12 maj 19:59
uuu: albo jakos tak
12 maj 20:00
♊:
12 maj 20:01
;/: na pewno bo innym wyszło że 35
12 maj 20:01
Zoraj: wytnij sobie sześcian z papieru i zmierz skoro jesteś taki dociekliwy
12 maj 20:02
♊:

Z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej wyznacz
kąt α
12 maj 20:03
Wiola: Jestem

Poprostu już się pogubiłam
12 maj 20:05
Wiola: bo każdemu wychodzi inny wynik
12 maj 20:06
magoo: IBFI a
sin α=−−−−−− = −−−−−− =√2/2 czyli α=45
I BDI a√2
12 maj 20:08
imię lub nick: ale to nie ten kąt...
12 maj 20:08
edith: wyjedzie 35 stopni
12 maj 20:09
imię lub nick: niech pani Wiola sprecyzuje o jaki kąt jej chodzi
12 maj 20:09
magoo: na rysunku masz zaznaczony kąt nachylenia przekatnej ściany bocznej


do podstawy
12 maj 20:10
imię lub nick: ale chodzi o: Jaką miarę ma kąt nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy
12 maj 20:11
♊: na którym rysunku − jak by co to ja narysowałem dwa . . .
ten pierwszy jest pierwszy a ten drugi jest końcowy, z którego trzeba wyliczyć kąt zaznaczony
NA ZIELONO !
12 maj 20:12
imię lub nick: maras, proponuje zakończyć już to
12 maj 20:14
Wiola: dzięki za wszystko miłego wieczoru
12 maj 20:16
magoo: znczy sie to jest tangens a nie sinus
tgα=√2/2 czyli α=arctg(√2/2)≈35
12 maj 20:18
Wiola:
12 maj 20:18