matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
berni:
1.Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego którego wyrazami początkowymi są liczby 2,−1,−4
1−3
n
2.Oblicz piaty wyraz ciągu an=
2
26 paź 16:17
zombi:
1. a
1
=2 i r=a
n
−a
n−1
2. za n podstaw 5
26 paź 16:19
ZKS:
Wzór ogólny: 1) a
n
= a
1
+ (n − 1)r r = a
n + 1
− a
n
2)
1 − 3
n
a
n
=
2
1 − 3
1
a
1
=
2
1 − 3
2
a
2
=
2
Teraz a
5
zrób identycznie.
26 paź 16:20