Rozwiąż równanie
Denis123: Witam.
Pech ciał nie chciał ale byłem przez pół tygodnia chory i teraz przepisałem matematykę zrobiłem
resztę zadań tylko nie mogę zrobić tego :
a) |||x| − 1| −1| = 1
26 paź 15:44
zombi: Najlepiej rozwiazac graficznie wg mnie
Rysuj po kolei tak
f(x)=x
f(x)=|x|
f(x)=|x|−1
f(x)=||x|−1|
f(x)=||x|−1|−1
f(x)=|||x|−1|−1|
i odczytaj sobie
26 paź 15:46
kylo1303: Koszystaj z definicji |x|=a (a>0) ⇒ x=a v x=−a
26 paź 15:46
kylo1303: No albo graficznie, mozna tez rozbijac na przypadki (ale to chyba najgorzej)
26 paź 15:47
konrad:
||x|−1|−1=1 lub ||x|−1|−1=−1
||x|−1|=2 lub ||x|−1|=0
|x|−1=2 lub |x|−1=−2 lub |x|−1=0
|x|=1 lub |x|=−1 lub |x|=1
x=−1 lub x=1
26 paź 15:48
zombi: No raczej nie próbuj tego na przypadki rozwalać, wydaje mi się, że torszke zabawy...
26 paź 15:48
ICSP: [C{konrad]] szukaj u siebie błędu

x = 3 również pasuje
26 paź 15:50
konrad: oj chyba coś pominąłem
26 paź 15:50
kylo1303: @konrad
Tam w 1szym bedzie |x|=3
26 paź 15:51
zombi: |x|−1=2
x=3 v x=−3
26 paź 15:51
konrad: ||x|−1|−1=1 lub ||x|−1|−1=−1
||x|−1|=2 lub ||x|−1|=0
|x|−1=2 lub |x|−1=−2 lub |x|−1=0
|x|=3 lub |x|=−1 lub |x|=1
x=−3 lub x=3 lub x=−1 lub x=1
26 paź 15:52
zombi:
26 paź 15:55
Denis123: Tego co się dowiedziałem od znajomych to ten przykład pani "profesor" kazała rozbić na
przypadki :
czyli najpierw trzeba będzie wyjść z tego że:
1 x ≥ 0, 2 x < 0
||x − 1| −1| = 1 ||−x − 1| −1| = 1
co dalej ?
26 paź 15:55
zombi: konrad ci to rozpisał jak zdejmujesz moduł to masz tak, przyklad:
|x|=1
⇒ x=1 v x=−1
w tym przykladzie to samo zdejmuje pierwszy moduł:
|||x|−1|−1|=1
⇒
||x|−1|−1=1 v ||x|−1|−1=−1
26 paź 15:58
kylo1303: latwiej z definicji, to jak wyzej ci napisal konrad.
Ale na upartego to potem:
1
I. x≥1 i II. x∊(0,1)
2. x≤−1 v 0>x>−1
26 paź 16:00
Denis123: Widzę. że konrad napisał to ale mam akurat taką nauczycielkę która toleruję tylko i wyłącznie
swoje sposoby i muszę to rozwiązać przypadkami.
26 paź 16:04
Mila:

|||x| − 1| −1| = 1
1)y=|x|−1 (zielony wykres)
2) g(x)= | |x|−1| (pomarańczowy)
3) h(x)=| |x|−1| −1 (niebieski) translacja pomarańczowego o wektor [0;−1]
4(s(x)=| | |x|−1| −1| różowy
x=1 lub x=−1lub x=−3 lub x=3
26 paź 16:04
ZKS:
|||x| − 1| − 1| = 1
||x| − 1| − 1 = 1 ∨ ||x| − 1| − 1 = −1
||x| − 1| = 2 ∨ ||x| − 1| = 0
|x| − 1 = 2 ∨ |x| − 1 = −2 ∨ |x| − 1 = 0
|x| = 3 ∨ |x| = −1 (sprzeczność dlaczego?) ∨ |x| = 1
x = ±3 ∨ x = ±1
26 paź 16:16
Mila: Rozważam przypadki:
|||x| − 1| −1| = 1⇔
||x|−1|−1=1 lub ||x|−1|−1=−1 ⇔
||x|−1|=2 lub ||x|−1|=0⇔
|x|−1=2 lub |x|−1=−2 lub |x|=1
|x|=3 lub |x|=−1 sprzeczność lub x=1 lub x=−1
x=3 lub x=−3 lub x=1 lub x=−1
26 paź 16:19