Proszę o jakieś wskazania do materiałów etc.
sprd.: Witam!
Dzisiaj na wykładach mieliśmy przekształcanie funkcji, a właściwie wykresów funkcji,
trygonometrycznych i innych.
O ile przekształcanie funkcji trygonometrycznych znalazłem tutaj na forum i jestem w stanie się
nauczyć to przekształcania funkcji takiego typu jakiego podam poniżej nie mogę nigdzie znaleźć
ładnie opisanego.
Czy mógłby mnie ktoś przekierować (dać linka) do jakoś ładnie wytłumaczonych instrukcji jak się
owe funkcje rysuje?

Niestety muszę materiał nadrobić bo było to na powtórce. Dla niektórych (po rozszerzeniu) to
była powtórka. A dla mnie niestety zupełna nowość:
Przykłady są takie:
a) f(x) = |e
x − 3 |
b) f(x) = 1 − e
1−|x|
d) f(x) = |ln (x+e)|
e) f(x) = ln |e + |x−e||
f) f(x) = lnX
2
g) f(x) = ln
2x
Proszę o jakieś namiary do informacji, jak przykłady tego typu rysować.
Pozdrawiam!
26 paź 15:13
zombi: np. a)
1. Narysuj funkcje wykladnicza ex
2. Przesun wykres funkcji ex o 3 jednostki w dol, czyli o wektro [0,−3]
3. to co znalazlo sie pod osia Ox odbijasz, względem jej symetrycznie, to co na Ox zostawiasz
26 paź 15:35
zombi: reszty nie wiem jak bo tego nie brałem : )
26 paź 15:36
sprd.: no i właśnie pierwszy przykład z tych to jest jedyny jaki samodzielnie jestem w stanie zrobić.
a reszta klapa.
A może orientuje się ktoś jak to jest z pierwszymi kolokwiami na matmie na studiach?
Bo na wykładach mamy liczby zespolone, już właściwie całe omówione. I je umiem i rozumiem i
dobrze rozwiązuje. A z zaległościami ze szkoły średniej jak te przekształcanie funkcji mam
problem.
Czy na pierwszych kolokwiach raczej oczekiwac już zespolonych czy właśnie powtórki z liceum?
Może ktoś się orientuje jak to wygląda?
Pozdrawiam!
26 paź 17:41
aa: orientuje się ktoś?
26 paź 18:06
Mila:

1)
h(x)=e
x (zielony)
2) translacja o wektor [0−3] fwykresu f(x) i otrzymujesz
g(x
=e
x−3 pomarańczowy
3) odbicie symetryczne względem OX części spod osi i otrzymujesz
f(x)=|e
x−3| różowy
26 paź 18:14
aa: Ten przykład to ja właśnie umiem bo on jest najprostszy

ale reszty już nie kumam..
26 paź 18:34
Mila:

Pomogę, ale później, tera muszę za chwilę zwolnić komputer.
d) f(x) = |ln (x+e)|
1) g(x) =lnx (zielony)
2) h(x) =ln(x+e) powstaje przez przesunięcie wykresu g(x) o wektor [−e;0]( w lewo)
(przerywana linia to asymptota pionowa) (niebieski)
3)f(x)=|ln(x+e) | odbicie symetryczne części wykresu h(x) leżącej pod OX (różowy)
26 paź 18:51
konrad:

d)
y=ln x − niebieski
y=ln (x+e) − zielony [przesuwasz o e w lewo]
y=|ln (x+e)| − czerwony [odbijasz to co pod osią z poprzedniego wykresu]
26 paź 18:51
aa: dziękuje, dziękuje

I Proszę o więcej to sobie przeanalizuje i może skumam
26 paź 19:08
Mila: Napiszę, ale dzisiaj dwa razy komputer zawiesił się na zadaniu f) i nie chcę więcej próbować,
jutro przecież nie idziesz do szkoły.
27 paź 00:12
aa: nie idę ale chciałbym w sobotę temat ogarnąć bo na niedzielę zaplanowałem sobie fizykę. (Fizykę
z wykładów jestem w stanie zrozumieć a matematykę no mam problem ) Ale ok, kiedy Tylko
będziesz miał czas biję w pokłonie
27 paź 00:53
aa: odświeżam
27 paź 16:58