PRAWDOPODOBIENSTWO
ANIA: 1) oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że w 5−krotnym rzucie symetryczna moneta ani razu nie
dostaniemy reszki
2) doswiadczenie polega na losowym ustawieniu 7 osob w szeregu oblicz prawodopodobienstwo ze a
i b staja obok ciebie
3) DRZEWO
W urnie jest 10 losów, wśród których jeden daje wygraną, jeden uprawnia do bezpłatnego
wyciągnięcia następnego losu, a reszta to losy poste. Kupujemy jeden los i maksymalnie
wykorzystujemy swoje uprawnienia. Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia losu z wygraną. Z
góry dzięk
26 paź 15:07
kylo1303: 1) O O O O O −> tylko jedna mozliwosc, wiec P(A)=1/2
5
Reszte trzeba liczyc, a mi sie nie chce (sorki)
26 paź 15:54
Mila: 2)Ω=7!
|A|= 2!*6! (dwie osoby traktujemy jako jeden element− 6! ustawień
i mnozymy przez 2! bo mogą się ustawić na dwa sposoby:AB,BA)
3) rysuj drzewo, masz 3 możliwości:
W lub P lub U
26 paź 17:57