funkcja wykładnicza
nina78: kiedy rozwiązuje równania lub nierówności wykładnicze, czy mogę tak bez ograniczeń dzielić obie
strony przez fun.wykładniczą
np
18x*3√2=12*9x /:9x
i
18x>6x*3 /:6x
26 paź 14:56
Mati_gg9225535: tak, bo wiesz że jest to funkcja która przyjmuje wartosci tylko dodatnie, więc liczba 6
x czy
9
x nigdy nie przyjmie wartosci równej 0 (ani teżujemnej) a dzielić nie można tylko przez 0
26 paź 14:59
nina78: dzięki bardzo
26 paź 15:01
nina78: a jeszcze jedno pytanko
przy równaniach z parametrem, robiąc podstawienie np 2x=t czy zawsze musi być warunek t>0 ?
26 paź 15:05
Mati_gg9225535: tak
26 paź 15:10
Mati_gg9225535: bo tylko na tej podstawie możesz potem odrzucić ewentualne błędne rozwiązanie, bo jeśli wyjdzie
Ci równanie kwadratowe ze zmienną t, gdzie np. t
1=2 i t
2=−2 to nie dając przedtem założenia,
że t>0 −2 jest rozwiązaniem, choć właściwie gdybyś założenia nie dała, a następnie podstawiła:
2
x=2 v 2
x=−2 to otrzymujesz z 1 warunku x=1 a z drugiego sprzeczność, co należy skomentować,
założenie na t załatwia sprawę już wcześniej
26 paź 15:13