nierówności z wartością bezwzględną
nina78: rozwiąż równanie
√x2+10x+25+√x2−12x+36≤9−x
no i tak:
D:
(x+5)2≥0 (x−6)2≥0
x∊R x∊R
|(x+5)2|+|(x−6)2|≤9−x
nie wiem jak wyznaczyć przedziały, obie funkcje są + w całej dziedzinie
podpowiedzcie cos
26 paź 14:51
nina78: oczywiście nierówność
26 paź 14:52
ICSP: |x+5| + |x−6| ≤ 9 − x
rozpatrujesz w trzech przedziałach.
26 paź 15:01
nina78: a no tak źle napisałam funkcje pod wartością bezwzględną
ale jestem pierdoła
26 paź 15:02
Mila:

|(x+5)|+|(x−6)|≤9−x
prawa strona ≥0 stąd 9−x≥0⇔x≤9
x+5≥0⇔x≥−5 i x≤9
x−6≥0⇔x≥6 i x≤9
Roważam przedziały:
a) x<−5
L=−x−5−x+6=−2x+1
mamy nierówność: −2x+1≤9−x⇔−x≤8⇔x≥−8 i x<−5
b) x≥−5 i x<6
L=x+5−x+6=11 mamy nierówność: 11≤9−x⇔x≤−2 i x≥−5
| | 8 | |
c) x≥6 i x≤9 mamy nierówność:x+5+x−6≤9−x⇔3x−1≤9⇔x≤ |
| nie należą do rozważanego |
| | 3 | |
przedziału
odp: x≥−8 i x≤−2
26 paź 15:21
nina78: tak mi wyszło
26 paź 15:23
nina78: w c wyszło mi x≤103
no tak
a) x∊<−8, −5>
b) x∊<−5, −2>
jeżeli lewa..... ≤ ...... prawa to chyba powinna być część wspólna a i b ? czy nie?
26 paź 15:38
Mila: W (c) u Ciebie dobrze.
Suma przedziałów;<−8;5)∪<−5;−2>
26 paź 15:49
nina78: ok
mały rekonesans i już wiem
a czy przy nierównościach z wartością bezwzględna ( jeśli po prawej jest funkcja)trzeba zawsze
robić zastrzeżenie że jest ≥0 ?
a jeśli tak to czy ten warunek bierzemy potem pod uwagę przy wyznaczaniu sumy przedziałów?
26 paź 15:55
Mila: Warunek na prawą stronę zależy od postaci lewej, tutaj była z lewej strony suma liczb
nieujemnych to prawa strona przy danym kierunku nierówności musi być nieujemna, bo dodatnia
liczba nie może być mniejsza od ujemnej.
26 paź 16:22