Funkcje
mirabl: funkcje
Dane są funkcje: f(x)=x2−2x+7 i g(x)2x2−12x+16
a)sprawdz czy dla argumentu 3−√5 wartość funkcji g jest liczbą całkowitą
b) znajdź te argumenty, dla których wartości funkcji f są większe od wartości funkcji g
c)wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami
funkcji f i g
26 paź 14:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
g(3−√5) = 2*(3−√5)2 − 12*(3−√5) + 16 = ....
b)
rozwiąż: f(x) > g(x)
c)
1) wyznacz współrzedne wierzchołków tych parabol (masz wzór na to)
2) wyznacz wzór funkcji liniowej przechodzącej przez te dwa punkty
26 paź 15:03
Krys: g(3√5)=2(3√5)2−12(3√5)+16
g(3√5)=2(9√25)−36+12√5+16
g(3√5)=90−36+16+12√5
g(3√5)=70+12√5
dobrze?
26 paź 15:34
zombi: √52=5 a nie √25
26 paź 15:38