Proszę o sprawdzenie. Obiczyć pierwiastki.
iza: przykład 1. √−81
IzI=√(−81)2=81
sinφ=0/81=0
cosφ=−81/81=−1
φ=π
Wo= √−81(cos0/2+isin0/2)=2
W1=√−81(cos2π/2+isin2π/2)= cosπ+isinπ=(−1+0)=−1
P{−81}={2,−1}
czy tak to ma być?
26 paź 14:30
ICSP: √−81 = √81 * √−1 = ± 9i
26 paź 15:16
iza: nie rozumiem tego zapisu, że mnożenie tych pierwiastków, równa się ±9i?
Plus, minus 9 rozumiem, bo można otrzymać liczbę dodatnią lub ujemną, ale skąd i?
26 paź 16:50
konrad: i=√−1
26 paź 16:54
iza: muszę ten przykład jeszcze przemyśleć.
Mam problem jeszcze z takim przykładem:
√3−4i
obliczyłam
IzI=√32+(−4)2=√9+16=√25=5
cosφ= 35
sinφ=−45
i tu mój probelm, bo nie ma takich wartości w tablicach z których korzystamy, skrócić się tego
nie da, więc co mam zrobić?
26 paź 17:05
ZKS:
| | 1 | |
z = ± |
| (√5 + 3 − i√5 − 3) = ±(2 − i) |
| | √2 | |
26 paź 17:13
iza: nie ma zielonego pojęcia dlaczego tak?
przypasowałam sobie to co napisałeś/aś do innego przykłądu z kartki do (1−i√2)26 i
tam jeszcze to zrozumiem troche logiki, ale nie do tego o co prosiłam.
skąd takie liczby?
26 paź 17:22
ZKS:
√a + bi
| | 1 | |
z = |
| (√|z| + a + sqn(b) * i * √|z| − a) |
| | √2 | |
gdzie |z| =
√a2 + b2
a sqn(b) oznacza znak przy b.
2 + i sgn(b) = 1
3 − 5i sgn(b) = −1
26 paź 17:26
iza: pierwszy raz widzę taki wzór na oczy z jakimś sgn.
my mamy to policzyć krok po kroku tak :
z = IzI(cosφ+isinφ)
zn=IzIn(cosφ+isinφ)
n√z={Wo,W1,W2,...Wn−1}
Wk= pn√IzI(cosφ+2kπn+isinφ+2kπn) k=0,1,....,n−1
wszystkie przykłądy zrobiłam tak i wyszły, ale w tym tak nie chce, bo wychodzi cosφ= 3/5
sinφ=−4/5 ...
26 paź 17:36
Mila: √3−4i
Nie możesz ustalić dokładnie wartości argumentu.
Możesz zrobić tak:
√3−4i=x+iy, gdzie x,y∊R⇔(x+iy)2=3−4i
x2+2xyi−y2=3−4i
(x2−y2)+2xyi=3−4i porównujesz część rzeczywistą i urojoną
x2−y2=3
2xy=−4
rozwiązujesz układ równań
x=2 i y=−1 stąd z0=2−i spr. (2−i)2=4−4i−1=3−4i
x=−2 i y=1 stąd z1=−2+i spr.(−2+i)2=4−4i−1=3−4i
26 paź 17:39
Krzysiek: √3−4i=a+bi stronami do kwadratu
3−4i =a2 −b2 +2abi
i porównujesz cześci rzeczywiste i urojone
Taki przykład nie rozwiązujesz zamieniając na postać trygonometryczną ze względu na trudność
wyliczenia φ
26 paź 17:39