jak to obliczyć
Wioleta: x−2=x√3−2√3
26 paź 14:28
Ajtek:
X−sy na lewą, wyrazy wolne na prawą :0.
26 paź 14:31
Wioleta: x−x√3=2−2√3
−2x√3=√3 tak ?
26 paź 14:35
Ajtek:
Nie możesz odjąć od jabłka gruszki

.
x−x
√3=2−2
√2
x przed nawias z lewej strony.
26 paź 14:38
Wioleta: x(1−√3=2−2√3
26 paź 14:43
Ajtek:
Dziel przez nawias, poźniej usuń niewymierność z mianownika.
26 paź 14:53
1@2:
x − 2 = x√3 − 2√3
na razie bez przenoszenia iksów na jedną stronę
x − 2 = √3(x − 2)
teraz przenosimy
√3(x − 2) − (x − 2) = 0
(x − 2)(√3 − 1) = 0
x − 2 = 0
x = 2
26 paź 14:58
Wioleta: dzięki
26 paź 15:06