Obliczyć korzystając ze wzoru Moivre'a.
iza: Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, bo rozwiązywaliśmy tylko przykłady z dodawaniem, a mam dwa
inne, jeden z dzieleniem, drugi róznica, dzielenia nie wiem jak ugryźć, a różnicę rozwiązałam,
ale proszę o sprawdzeie, czy robi się to tak, czy źle.
przykład, 1. (cosπ/3− isinπ/3)27
rozwiązanie:
(1/2 − i √3/2)27
IzI= √(1/2)2 + (−√3/2)2= √1/4+3/4=1
cosφ=1/2
sinφ=√3/2
φ=π/3
z27=127(cosπ/3+isinπ/3)
z27=127(cos9π+isin9π)
z27=127(0−1)
z27=127(−1)
i to niby tak ma być, ujemna? a tam 9π? bo na lekcach zawsze wychodziły liczby do 2π.
a mój przykład na dzielenie to
2. (1−i/√2)26
jak to zrobić?
26 paź 13:53
Mila:

1)
z=(1/2 − i √3/2)
| | 5π | | 5π | |
z27=127(cos(27* |
| )+isin(27* |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
z
27=cos 45π+isin45π=cosπ+isinπ=−1 (cos45π=cos(44π+π)=cos(22*2π+π)=cosπ)
2)
| | i | |
(1− |
| 26 taki przykład ? |
| | √2 | |
26 paź 15:00
iza: Czyli mam rozumieć, ze jezeli jest odejmowanie liczb zespolonych to, nie patrzy się na wartości
sinusa i cosina z tabeli, tylko od 2π odejmuje się, tę wartość z tabelki? Bo widzę, ze tak tu
jest zrobione, bo przy dodawaniu zostawia sie wartość jaką odczytało się z tabeli.
a przykład drugi jest następujacy ( 1−i √2)26 dalej nie wiem jak go zrobić.
w liczniku jest 1−i, a w mianowniku √2, i cały nawias do potęgi 26, piszę, bo w podglądzie
mało czytelnie to wygląda.
26 paź 17:00
Mila: Nie rozważasz czy jest dodawanie, odejmowanie, tylko ustalasz wartość argumentu(φ),
narysowałam Ci kąt dla liczby zespolonej w pierwszym zadaniu i to jest kąt IV ćwiartki.
| 1−i | | 1 | | i | | √2 | | √2 | |
| = |
| − |
| = |
| −i |
| |
| √2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
Punkt( |
| ;− |
| ) leży w IV ćwiartce |
| | 2 | | 2 | |
Ustal kąt, jeśli dobrze odczytałam liczbę. Dalej podpowiem.
Cosφ=?
sinφ=?
φ=?
26 paź 17:14
iza: cosφ=−√22
sinφ= √22
φ= 74π
26 paź 17:26
Mila: sinus ujemny, cosinus dodatni(chyba, błąd w pisaniu?)
φ − Dobrze, licz dalej.
26 paź 17:42