Algebra pytanie odnośnie kolejności wykonywania działań.
aa: (4x−5)
2 x=1,5 . Najpierw należy użyć wzoru skróconego mnożenia i podstawić 1,5 za x. Czy
najpierw podstawić 1,5 i dopiero wyliczyć ze wzoru skróconego mnożenia ? Prosze o odpowiedź
najlepiej z uzasadnieniem

Dziekuje z góry
26 paź 13:50
Ajtek:
W tym wypadku możesz podstawić w miejsce x 1,5, wykonać działąnie w nawiasie, a później
podnieść do kwadratu.
26 paź 13:52
Ajtek:
Chybaże polecenie inaczej mówi

.
26 paź 13:52
aa: (4x−5)2 = (6−5)2 = 1
(4x−5)2=(6−5)2= 36−60+25=1
(4x−5)2= 16x2−40x+25=36−60+25=1
Sprawa rozwiązana... zapominalem o x przy 40 (2ab) i dlatego wychodziło mi w ostatnim przypadku
rozwiazania inaczej...
Dziekuje !
26 paź 14:56