oblicz
Wioleta: mam prośbę o sprawdzenie czy to dobrze zrobiłam
(7−4√3)(x+√3)=6
(7−4√3)=6−x−√3
−6(7−4√3)=−x−√3
−42+24√3+√3=−x I (−1)
42−24√3−√3=x
42−23√3=x
i mam drugi jeszcze przykład z którym nie wiem co zrobić
x−2=x√3−2 √3
26 paź 13:47
1@2:
2 * 3 = 6
3 = 6 − 2
dobrze jest?
26 paź 13:56
Wioleta: tylko skąd to jest wzięte pewnie że nie powinno być −3
26 paź 13:58
Ajtek:
Nie.
Pomiędzy nawiasami masz znak mnożenia, nie możesz sobie przenieść żadnego nawiasu na drugą
stronę tak jak to zrobiłaś (odjełaś, a powinnaś podzielić).
Możesz rozwiązać to na dwa sposoby:
1. Wymnożyć nawiasy i przenieść na prawą stronę wyrazy wolne (bez x−ów), następnie wyciągnąć x
przed nawias z lewej strony, (*) podzielić przez nawias.
2. Zauważyć, że można podzielić obie strony przez (7−4√3), przez to byś dzieliła tutaj (*).
26 paź 13:59
1@2:
2 * 3 = 6
| | 6 | |
poprawnie jest oczywiście 3 = |
| , a nie 3 = 6 − 2 bo to bzdura, którą Ty popełniłaś. |
| | 2 | |
To jest przykład, który podpowiada, jak rozwiązać Twoje równanie.
26 paź 14:01
1@2:
i lepiej bez mnożenia nawiasów
26 paź 14:02
Wioleta: 7x−7
√3−4
√3x+5
√3=6
7x−4
√3=6+7
√3−5
√3
tak ?
26 paź 14:09
Ajtek:
Ile to jest 4√3*√3?
26 paź 14:15
Wioleta: 12?
26 paź 14:23
Ajtek:
Tak

.
Czyli masz taką postać:
7x−4
√3x=6+7
√3−12
Teraz wyciągnij x przed nawias z lewej stroy, z prawej wykonaj działania, które możesz wykonać
:0.
26 paź 14:30
Wioleta: x(7−4
√3)=−6+7
√3 i jak dalej

26 paź 14:33
Ajtek:
Dziel przez nawias

.
26 paź 14:35
Wioleta: x= −6+7
√3 /7−4
√3 i ?
26 paź 14:37
Ajtek:
Teraz usuń niewymierność z mianownika.
26 paź 14:39
Wioleta: x=−6
√3+21/−5 i
26 paź 14:42
1@2:
(7 − 4
√3)(x +
√3) = 6
po prostu
| | 6 | | 7 + 4√3 | |
x + √3 = |
| * |
| |
| | 7 − 4√3 | | 7 + 4√3 | |
x +
√3 = 42 + 24
√3
x = 42 + 23
√3 i tyle
26 paź 14:47
Ajtek:
| | −6+7√3 | | 7+4√3 | |
x= |
| * |
| licz teraz.
|
| | 7−4√3 | | 7+4√3 | |
26 paź 14:51
Wioleta: mianownik 1 a licznik nie wiem jak policzyć , mnożyć każdy przez każdy
26 paź 14:58
1@2:
Wioletto, już masz przecież rozwiązanie, czy coś nie jest jasne?
26 paź 15:00
Ajtek:
Jeszcze ja zrobiłem wielbłąda

Licznik (6+7
√3)*(7+4
√3)
Mnóż każdy przez każdy. Wynik masz już podany.
26 paź 15:00
Wioleta: dzięki
26 paź 15:01