Proszę o równanie!!!!! Wynik: 500 chlopaków, 430 dziewcząt
[A]^os: W Szkole Podstawowej Nr 14 uczy się 930 uczniów. Liczba dziewcząt stanowi 86% liczby chłopców.
Oblicz, ilu chłopców i ile dziewcząt uczy się w tej szkole.
12 maj 19:39
imię lub nick: x−liczba chłopców
0,86x liczba dziewcząt
x+0,86 − liczba uczniów w szkole
12 maj 19:40
imię lub nick: dasz rade?
12 maj 19:41
Tomek: Liczba chlopcow X
Liczba dziewczat 0,86x
x+ 0,86x= 1,86x
1,86x=930

1,86
x=500
930−500 = 430
Odp. Jest 500 chlopcow i 430 dziewczat
12 maj 19:41
Tomek: / :1,86
zamienilo mi w minke
12 maj 19:41
12 maj 19:44
imię lub nick: nie możesz
12 maj 19:46
[A]^os:
12 maj 19:51
[A]^os: jest na głównej stronie 'forum zadankowe' pomóżcie mi też je rozwiązać
12 maj 19:52