prosze o pomoc
niska: rozwiąż równania:
a) x3 − 7x2 −4x + 28=0
b) x3+7X2 + x +7=0
c) (x+1) (x2−8x+7)=0
d) 2x2 − 18x=0
e) x5(x−1)4 (5−x)2 (x+3)3= 0
26 paź 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
c) już prawie gotowe ... wylicz Δ w drugim nawiasie
d) Δ albo wyłącz 'x' przed nawias
e) tutaj rozwiązanie masz już gotowe
b) grupowanie

(x+1) człon wspólny
a) grupowanie

(x−7) człon wspólny
26 paź 13:25
asdf: Po przejściu do postaci iloczynowej, każdą wartośc przyrównaj do zera
a) x3 − 7x2 − 4x + 28 = 0
x2(x − 7) −4(x − 7) = 0
(x2 − 4)(x − 7) = 0
(x − 2)(x + 2)(x − 7) = 0
b)podobnie
c) tu mozesz odrazu przyrownac
d) x przed nawias i licz
e) bez roznicy jest czy przyrownasz (x − 1)4 = 0, czy x − 1 = 0
26 paź 13:27