Premierze! Jak żyć?
olaf: | | x−1 | | 2x−2 | |
Dane są funkcje homograficzne f(x)= |
| i g(x)= |
| . Dla jakich wartości |
| | x+3 | | x+1 | |
argumentów x wartości funkcji f i g są równe?
26 paź 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = g(x)
rozwiąż to równanie
26 paź 13:21
olaf: wow, nie spodziewałem się, że to takie proste. Było jeszcze wspomniane o interpretacji
graficznej, masz pomysł jak się za to zabrać? Posłużyć się wynikiem tego równania, czy raczej
czymś innym?
26 paź 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
| x−1 | | x+3 − 4 | | 4 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | |
potrafisz narysować:
| | 4 | |
i w końcu ... to potrafisz 1 − |
| |
| | x+3 | |
analogicznie z g(x)
26 paź 13:27
olaf: Czyli niestety to czego się spodziewałem, trzeba wszystko rozbijać, formować, układać,
segregować, a końca nie widać. Miałem nadzieję na jakiś skrót z wykorzystaniem obliczonego
równania, ale to niestety matematyka, wzory, wzory, wzory, liczenie, liczenie, ach. Dzięki za
pomoc mistrzu.
26 paź 13:30