pomocyyyy
niska: Dane są wielonyany : P(x)=3x2 −2x−3 W(x)=4−x2 wyznacz:
a) 2W(x)−P(x)* W(x) b) P(x−3)
26 paź 13:11
asdf: a) 2(4 − x
2) − (3x
2 − 2x − 3)(4 − x
2)
b)3(x − 3)
2 − 2(x − 3) − 3
Pamiętaj o kolejności wykonywania działań
a) można łatwo pogrupować
26 paź 13:23
niska: proszę mi pomoc z pierwszym przykładem
26 paź 13:24
kubkow: a) 2W(x)−P(x)* W(x) = 2(4−x2)−(3x2−2x−3)(4−x2)=
8−2x2−(12x2−3x4−8x+2x3−12+3x2)=8−2x2−(−3x4+2x3+15x2−8x−12)=
8−2x2+3x4−2x3−15x2+8x+12= 3x4−2x3−17x2+8x+20
b)P(x−3)=[4−(x−3)2]=4−(x2−6x+9)=−x2−6x−5
26 paź 13:24
kubkow: przepraszam bardzo źle podstawiłem w podpunkcie b) zamiast do P(x) podstawiłem do W(x)
26 paź 13:25
niska: dobrze, dziękuje bardzo
26 paź 13:28
asdf:
a) 2(4 − x2) − (3x2 − 2x − 3)(4 − x2)
(2 − 3x2 + 2x + 3)(4 − x2)
(−3x2 + 2x + 5)(4 − x2)
teraz każdy przez każdy i masz wynik
26 paź 13:30