oblicz
Wioleta: ale i tak nie rozumiem
Wioleta: bo jak jest dzielenie to potęgi się odejmuje
Wioleta: wydaje mi się że to będzie 2 ·(5−6·29) ? i co dalej
26 paź 12:01
Kpt. Sanders:
2
a * 2
b = 2
a+b
przykład:
2
3 * 2
4 = 2
3+4 = 2
7
bo:
8 * 16 = 128 = 2
7
____________________________
(2
a)
b = 2
a*b
przykład:
(2
3)
4 = 2
3*4 = 2
12 = 4096
bo:
8
4 = 4096
____________________________
przykład:
| 23 | | 1 | |
| = 23 : 24 = 23−4 = 2−1 = |
| |
| 24 | | 2 | |
bo:
26 paź 12:47
Kpt. Sanders:
2 * (5 − 6 * 29) = 2*5 − 2 * (2 * 3) * 29 = 10 − 3 * 22 * 29 = 10 − 3 * 211
26 paź 12:52