Jak to rozwiązać?
ANKA: Jak kupić za 100 zł dokładnie 100 zwierząt?
Krowy są po−10zł /szt,
świnie po −1zł/szt,
kury 1zł− za 8 sztuk.
Uwaga nie można kupić samych świń,trzeba kupić dokładnie 100zwierząt i wydać dokładnie 100zł.
26 paź 11:57
pigor: ... np. tak : z warunków zadania : niech
K,ś,k∊ N+ =? − szukana liczba
Krów,
świń i
kur odpowiednio, to z warunków zadania nie przejmując się za
bardzo jednostkami
10K+ś+
18k=100ł i K+ś+k=100 /− ⇒ 9K−
78k=0 ⇒ 72K=7k ⇔ K=7 i k=72 ⇒
ś=100−(7+72)= 100−79= 21 , zatem
K=7,ś=21, k=72 − szukane
liczby zwierząt . ...
26 paź 12:45
radek: skad sie wzielo 9K−78k=0 ?
26 paź 12:53
Tad:
10x+y+z/8=100
x+y+z=100 x=100−y−z
do pierwszego ... 1000−10y−10z+y+z/8=100
900=9y+79z/8
7200=72y+79z
100=y+79z/72
ilością moze być tylko liczba całkowita
więc z musi być wielokrotnością 72 ... w warunkach zadania tylko 72
100=y+79 ... y=21
x=7
26 paź 12:55
pigor: ...

odjąłem stronami równania układu , co zresztą zaznaczyłem tak /− .
26 paź 13:00
ANKA: Dziękuję
26 paź 13:07