rozwiaz rownanie
dejman: x4 − 2x2 − 3 = 0
26 paź 11:56
Ajtek:
x2=t t≥0
t2−2t−3=0
Δ=... itd.
26 paź 12:36
kubkow: x
4−2x
2−3=0
x
2=t ; t≥0
t
2−2t−3=0
Δ
t=(−2)
2−4*1*(−3)=4+12=16
√Δt=4
| | 2+4 | | 2−4 | |
t1= |
| =3 t2= |
| =−1 nie spełnia zał. t≥0 |
| | 2*1 | | 2*1 | |
x
2=t
x
2=3 |
√
x=
√3 v x=−
√3
26 paź 12:52
pigor: ... , lub np. tak:
x4−2x2−3=0 ⇔ x
4−1−2x
2−2=0 ⇔ (x
2−1)(x
+1)−2(x
2+1)=0 ⇔
⇔ (x
2+1)(x
2−1−2)=0 ⇔ x
2=3 ⇔ |x|=
√3 ⇔
x=±√3 . ...
26 paź 12:56
kubkow: można i tak
26 paź 13:02
pigor: ... i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kogo to właśnie ...

np. zaintryguje, bo ...
26 paź 13:10