Funkcje
Krys: Funkcje
proszę o poradę jak się za to zabrać
Wykres funkcji y=x+2x+4, otrzymano w wyniku przesunięcia równoległego wykresu funkcji
f(x)=ax o wektor v=[p,q]. Wyznacz wzór funkcji f i współrzędne wektora v
26 paź 11:40
kylo1303: x+2=x+4−2
Sprobuj z tej postaci.
26 paź 12:47
Ajtek:
W liczniku w miejsce x wstawiam mianownik, jednocześnie odejmuję 2 aby nie zmienić wartości
licznika.
v=[
−4;
1]
26 paź 12:48
pigor: ... nie, bo po prostu f(x)=
ax =
−2x . ...
26 paź 13:05
Ajtek:
Faktycznie
pigor, kopiuj wklej i nie wykasowałem 4 z mianownika

.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
26 paź 13:31
Krys: Dziękuję
26 paź 13:36