oblicz
Wioleta: 5·47 − 6 ·169 / 213 i nie jestem pewna jak to zrobić wpadłam na takie coś 5 ·214 − 6
·236 / 2 13 tylko nie wiem czy to jest dobrze a jeśli tak to co dalej z tym zrobić bardzo
proszę o pomoc
26 paź 10:59
Patronus: na razie dobrze:
| | 236 | |
5*214 − 6* |
| = 5*214 − 6*223 = 214(5 − 6*29} = 214 * (5−3 072) |
| | 213 | |
=
= 16 384 * (−3 067) = −50 249 728
26 paź 11:03
Wioleta: tylko że to 2
13 to jest pod kreską ułamkową całego działanie tylko nie umiałam tego napisać
inaczej
26 paź 11:05
Patronus: to trzeba używać nawiasów

W takim razie:
| 5*214 − 6*236 | | 214(5 − 6*222) | |
| = |
| = 2 * (5−622) = −50 331 638 |
| 213 | | 213 | |
26 paź 11:10
Wioleta: wielkie dzięki
26 paź 11:11
Wioleta: a skąd tam się wzięło o 6
22 
próbuje coś zrozumieć nie tylko spisać
26 paź 11:13
Patronus: żle mi się napisało

powinno być 6*2
22
26 paź 11:22
Wioleta: tak myślałam a wynik dobrze napisałeś
26 paź 11:24
Patronus: wynik jest ok
26 paź 11:28
Wioleta: ale 222 − 213 =29 tak?
26 paź 11:31
Patronus: nie,
a
2
22 − 2
13 = 2
13(2
9−1)
26 paź 11:42
Wioleta: ale i tak nie rozumiem
26 paź 11:47
Wioleta: bo jak jest dzielenie to potęgi się odejmuje
26 paź 11:52
Wioleta: wydaje mi się że to będzie 2 ·(5−6·29) ? i co dalej
26 paź 11:54
Wioleta: ale i tak nie rozumiem
Wioleta: bo jak jest dzielenie to potęgi się odejmuje
Wioleta: wydaje mi się że to będzie 2 ·(5−6·29) ? i co dalej
26 paź 12:00