wykaz liczby wymiernej
hipolit: | 1 | |
| + (2−√3)−1 wykaż, że wynik to liczba wymierna. |
| 2+√3 | |
| | 1 | |
(2+√3+2−√3)−1=4−1 = |
| dobrze rozwiązane? |
| | 4 | |
26 paź 09:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz:
| 1 | | 1 | | co tutaj będzie  | |
| + |
| = |
| = |
| 2+√3 | | 2−√3 | | (2+√3)(2−√3) | |
| | co tutaj będzie  | |
= |
| = .... |
| | 4−3 | |
26 paź 09:59
hipolit: | 2−√3+2+√3 | | 4 | |
| = |
| = 4 wiec nie wychodzi ze to liczba wymierna? moja rozwiazanie |
| 1 | | 1 | |
jest zle?
26 paź 10:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to jest liczba wymierna

skoro 4 nią nie jest − to co jest
26 paź 10:03
hipolit: Myslalem ze tylko ulamki, ale na to wyglada ze jest to liczba, ktora da sie zapisac w postaci
ulamka, czy jak?
26 paź 10:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
wymierna liczba ... jest to liczba którą możesz zapisać w postaci DZIESIĘTNEJ

za pomocą
skończonej liczby cyfr.
np. 4.578927589278922 jest liczba wymierną, ale 4.57892758927892(2) nie jest
| | 1 | |
tak samo |
| = 0.(3) NIE JEST liczbą wymierna |
| | 3 | |
26 paź 10:47
MQ: @Artur z miasta Neptuna
Artur nie mieszaj ludziom w głowach
| 1 | |
| jest liczbą wymierną.
|
| 3 | |
Liczby wymierne, to liczby, które da się przedstawić w postaci ułamka.
Zajrzyj do dowolnego podręcznika, jeśli mi nie wierzysz.
26 paź 10:53
Mila: Liczba wymierna − taka, która da się przedstawić w postaci ułamka o całkowitym liczniku i
całkowitym mianowniku(różnym od zera!).
| | 2 | |
zatem liczba 0,(2)=0,222222.. jest wymierna, bo jest równa |
| |
| | 9 | |
| | 3 | | 1 | |
0,(3)=0,333333333......jest wymierna bo równa się |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | |
Jeśli liczba ma rozwinięcie dziesiętne nieskończone i okresowe to da się przedstawić w postaci
ułamka o całkowitym liczniku i całkowitym mianowniku(różnym od zera!).
Zatem jest wymierna.
26 paź 18:39