fizykaaaaaaa:(
jok:

Jedziesz autostradą międzystanową z San Antonio do Houston z prędkością 55 km/h przez połowę
czasu jazdy, a drugą połowę z prędkością 90km/h. Oblicz średnią prędkość oraz naszkicuj wykres
zależność x od t. Ruch odbywał się cały czas w kierunku dodatnim osi x. Pokaż jak z tego
wyznaczyć prędkość średnią.
Ile wynosi średnia wartość bezwzględna?
26 paź 00:53
aniabb: jeśli wykres x od t to na górnej osi nie zaznaczasz v tylko S v to kąt nachylenia prostej
26 paź 00:57
aniabb: ponieważ czas był po połowie to vśr można liczyć jako średnią
26 paź 00:57
jok:
i co teraz?
26 paź 01:14
aniabb: na wykresie vśr to jedna prosta od(00) do końca tej zielonej
26 paź 01:17
aniabb: te wzorki u ciebie pod wykresem to nie do tego
26 paź 01:18
jok: Jeżeli mam np. v
1 przebyło 50 w czasie 1/3, a v
2 w czasie 2/3t, oblicz V
średnie.
| | v1 | | 2*v2 | |
Vśr = |
| + |
|  i jak do tego wykres narysować i wyliczyć graficznie |
| | 3 | | 3 | |
v
średnie?
26 paź 01:24
aniabb:

wzór ok wykres analogicznie
26 paź 01:29
aniabb: niebieski to v1 zielony v2 czerwony to średnia
26 paź 01:31
jok: jak z tego wyliczyć vśrednie za pomocą wykresu?
26 paź 01:31
aniabb: a masz jakieś dane?
| | cała droga | |
z definicji vśr= |
| |
| | cały czas | |
26 paź 01:34
jok: | | x + x0 | | x | | xo | |
vśrednie = |
| = |
| + |
| |
| | t + to | | t + to | | t + to | |
Chodzi mi o to, że jak dostane wykres, to żebym odczytał V
śr.
26 paź 01:39
aniabb:

prędkość to żółte/fioletowe
26 paź 01:44
jok: | | V1*t1 + v2*t2 | |
chyba już wiem, |
| |
| | t1 + t2 | |
| | m | |
bo v*t to droga, |
| * s = m |
| | s | |
Na moj rozum bedzie tak, predkosc średnia to suma wszystkich predkosci*czas trwania (np. v1
t1
+ v
2*t
2 itd) podzielona przez suma wszystkich czasów (t
1 + t
2) tak jak z definicji
| | v1t1 + v2t2 | |
czyli |
| |
| | t1 + t2 | |
Dobrze?
26 paź 01:50
aniabb: tak dokładnie
26 paź 01:55
aniabb: chyba że masz drogę podzieloną na części ..wtedy wyliczasz czas
26 paź 01:55
26 paź 01:57
jok: dziękuje za pomoc, dobrej nocy
26 paź 01:58
aniabb: powodzenia
26 paź 01:58