ln
matiz: oblicz ln(lnx)+ln(lnx2−1)
26 paź 00:29
matiz: rozwiąż równanie =0
26 paź 00:30
aniabb: ln(lnx*(lnx2−1)=0
lnx(2lnx−1)=1
lnx=m
2m2−m−1=0
m=1 lub m=−1/2
lnx=1 lnx=−1/2
x=e x=e−1/2
26 paź 01:01
26 paź 01:47
aniabb: aa bo lnx jest liczbą logarytmowaną więc −1/2 odrzucamy
26 paź 01:51
Piotr:

widze, ze praktycznie caly dzien na necie
26 paź 01:53
aniabb: znów zapomniałam o Dziedzinie
26 paź 01:54
aniabb: mówiłam że idę na wagary
26 paź 01:54
Piotr:

wolfram opanowany ?
26 paź 01:56
aniabb: powoli w miarę potrzeb będę szukać kolejnych jego możliwości
26 paź 01:58
Piotr:
to tak jak ja
26 paź 02:00
aniabb: praktyka jest najlepszą metodą nauki
26 paź 02:02
Piotr:
zgadzam sie w 100% !
przyklad z wolframa : logarytmy. nie wiedzialem jak wpisywac logarytmy o roznych podstawach.
ale stwierdzilem, ze mi niepotrzebne bo powinienem sobie bez tego poradzic. ale kilka razy sie
zdarzylo, ze ktos prosil o sprawdzenie, wiec nie chcialo mi sie liczyc i juz wiem jak wpisywac
26 paź 02:07
aniabb: jako dzielenie czy jest zdolniejszy?
26 paź 02:13