Pomocy:)
misia: jak obliczyc wspolczynnik b funkcji f(x)=3x+b na podstawie tej funkcji F(x−2)=3x−5?
12 maj 19:21
Patrycja: wyznaczasz X i podstawiasz je do f(x) i wychodzi B
12 maj 19:23
misia: mam obliczyc 3(x−2)−5?
12 maj 19:28
Patrycja: dlaczego 3(x−2)−5

wczesniej napisalas (x−2)=3x−5
12 maj 19:29
misia: Mogłabys mi napisac jak ma to wygladac

bylabym wdzieczna
12 maj 19:30
Patrycja: (x−2)=3x−5
x=3/2
natomiast
b= − 9/3
na moje tak powinno byc
12 maj 19:31
Patrycja: (x−2)=3x−5
x − 3x = −5 + 2
x=3/2
12 maj 19:32
misia: funkcja ma wygladac F(x) = 3x+1
12 maj 19:32
Patrycja: x postawiasz do 3x+b i wychodzi b= − 9/2 czyli −4 i 1/2
12 maj 19:33
Patrycja: taka jest odpowiedz
12 maj 19:33
misia: b=1 w odpowiedziach tak jest i sie zastanawiam dlaczego b=1
12 maj 19:34
Patrycja: jesli tak to nie mam pojecia niech ktos inny poda rozwiazanie
12 maj 19:34
Bogdan:
Jeśli f(x) = 3x + b,
to f(x − 2) = 3(x − 2) + b = 3x − 6 + b,
jednocześnie f(x − 2) = 3x − 5, więc 3x − 6 + b = 3x − 5, stąd −6 + b = −5 ⇒ b = 1
12 maj 19:37
misia: Dziekuje za odp
12 maj 19:39