25 paź 23:37
aniabb: (1+i)2=2i więc (1+i)2n=(2i)n pozamieniaj
25 paź 23:43
aniabb: i wyciągnij to (2i)n przed nawias
25 paź 23:45
kartofelek: ale jak mam wyciągnąć przed nawiask skoro jedno to (2i)n a drugie to (−2i)n
przecież znak zalezy później od n
25 paź 23:49
aniabb: (−2i)n =(−1)n *(2i)n
25 paź 23:50
aniabb: potem rozpatrz 2 przypadki ale chyba w obu ten sam wynik
25 paź 23:51
ICSP: Wyczuwam dziedzinę
25 paź 23:52
kartofelek: dla n parzystych i nieparzystych? dalej nie wiem jak to rozwiązać
26 paź 00:07
aniabb: dla n parzystych
| 1−(1−i) | | i | | 2i−1 | |
| = |
| = |
| |
| 1+(1−i) | | 2−i | | 5 | |
dla n nieparzystych
| 1+(1−i) | | 2−i | |
| = |
| =2i−1 |
| 1−(1−i) | | i | |
26 paź 00:13