parametr
Olka: Określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru m
¦¦x−1¦−3¦=m
Doszłam do x=m+3 ∨x=−m−1 ∨...(4 możliwości) i nie wiem co dalej. Widzę z wykresu ile rozw. dla
jakiego m, ale jak to obliczyć? (te znaki to wart. bezwzględna
25 paź 23:30
Mati_gg9225535: ja bym zrobił tak:
narysowałbym wykres
1. y=|x|, który przesunąłbym o wektor
2.Tu=[1,−3]
y=|x−1|−3 a następnie przekształciłbym otrzymany wykres względem tego przekształcenia
3.y=|f(x)| co daje
y=||x−1|−3| po narysowaniu wykresu badasz liczę rozwiązań dla m = const
25 paź 23:33
Olka: Tak zrobiłam, ale czy da sie to wyliczyc?
25 paź 23:37
aniabb:

czerwone linie to różne m=y
25 paź 23:38
aniabb: jak widać dla m<0 nie przecinają się czyli rozwiązań brak
25 paź 23:39
aniabb: a dla m>3 przecina się w 2 miejscach czyli 2 rozwiazania..
i rozpatrz resztę
25 paź 23:40
Mati_gg9225535: dla m = 0 tez 2 rozwiazania
25 paź 23:45
Olka: Dobra, rozumiem, naprawdę!

Tylko pytam, czy to się da zrobić bez wykresu, obliczając?
25 paź 23:45
aniabb: da się ale baaardzo czasochłonne i łatwo o błąd
25 paź 23:46
Olka: Ok, dziękuję
25 paź 23:51
ZKS:
Dla m < 0 brak rozwiązań
dla m = 0
|x − 1| − 3 = 0 ⇒ |x − 1| = 3 więc dwa rozwiązania
dla m > 0
|x − 1| − 3 = m ∨ |x − 1| − 3 = −m
|x − 1| = m + 3 ∨ |x − 1| = 3 − m
dla 3 − m = 0 ⇒ m = 3
|x − 1| = 6 ∨ |x − 1| = 0 trzy rozwiązania
dla 0 < m < 3 mamy cztery rozwiązania (m + 3 > 0 oraz 3 − m > 0)
dla m > 3 dwa rozwiązania (m + 3 > 0 ale 3 − m < 0)
25 paź 23:57