całki
całkowicz: ma ktoś unikalny sposób do tego typu całek ?
25 paź 23:27
Krzysiek: | | 1 | |
a),b) skorzystaj z tego,że: ∫ |
| dt =arctgt +C |
| | t2 +1 | |
c) rozbij na ułamki proste
25 paź 23:30
całkowicz: a możesz pokaż jeden przykład jak to zrobić ?
27 paź 22:58
Mila: 1)
| | 1 | |
∫ |
| dx= [x=3t dx=3dt; ] |
| | x2+9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=∫ |
| *3dt=3∫ |
| dt=3* |
| ∫ |
| dt= |
| | (3t)2+9 | | 9t2+9 | | 9 | | t2+1 | |
| | 1 | | 1 | | x | |
= |
| arctgt= |
| arctg( |
| )+C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
27 paź 23:13
całkowicz: a jak się rozbija na ułamki proste?
27 paź 23:35
całkowicz: | | 1 | |
albo gdy jest ∫ |
| jak wtedy rozbijamy taką całkę? |
| | √X2+3 | |
27 paź 23:39
27 paź 23:43
Rafał274: 1) i 2) z faktu, że :
| | dx | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctan( |
| ) + C, a ≠ 0 |
| | x2 + a2 | | a | | a | |
| | dx | | 1 | | a + x | |
3) ∫ |
| = |
| ln| |
| | + C, a > 0, a≠|x| |
| | a2 − x2 | | 2a | | a − x | |
Tutaj masz materiał z matematyka.pl z rozwiązaniami. Zrób wszystkie aby stwierdzić, że nie taki
diabeł straszny jak go malują.
http://integrals.herokuapp.com/int.pdf
28 paź 10:10
fizyka : dzięki
1 lis 19:35