Ciągi
Berni: 1.Dany jest ciąg an=2n2−n wyznacz wyraz an+1 tego ciągu.
2. Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych
3. Wykaż że ciąg an=5*2n+1 jest ciągiem geometrycznym.
25 paź 23:20
Beti: 1. an+1 = 2(n+1)2 − (n+1) = ... wylicz
25 paź 23:24
Beti: 2. S
n = 10+11+12+...+99
te liczby tworzą ciąg arytmetyczny, w którym a
1=10, a
n=99, n=90
| | a1+a99 | |
więc: S90 = |
| *90 = ... dokończ |
| | 2 | |
25 paź 23:26
Beti: 3. a
n = 5*2
n+1
a
n+1 = 5*2
n+1+1 = 5*2
n*2+1 = 10*2
n+1
ten ciąg nie jest geometryczny, chyba że 1 ma być w wykładniku
25 paź 23:30
Nienor: 1.
a
n+1 → za każde n wstawiasz n+1
a
n+1=2(n+1)
2−(n+1)
2.
liczb dwucyfrowych jest: 99−9=90
a
1=10 a
n=99
| | 1 | |
S90= |
| (1+99)*90=50*90=4500
|
| | 2 | |
3.
| | bn+1 | |
Z: c.gometryczny: |
| =q=const, an=5*2n+1
|
| | bn | |
T: a
n → c. geom
D:
a
n+1=5*2*2
n+1
| bn+1 | | 5*2*2n+1 | | 2*(5*2n+1)−1 | | 1 | |
| = |
| = |
| =2− |
|
|
| bn | | 5*2n+1 | | 5*2*2n+1 | | 5*2*2n+1 | |
hmm wyszło, że nie jest.
25 paź 23:31