.
asdf: Liczby zespolone:
x4 + 6ix
3 − 9x2 + 4ix
− 12 = 0
układem równań:
x
4 − 9x
2 − 12 = 0
CZĘŚĆ UROJONA: 6x
3 + 4x = 0 ⇒ 2x(3x
2 + 2) = 0
3x
2 + 2 = 0
√Δ =
√−24 ⇒
√Δ = i
√24
x
4 −9x
2 − 12 = 0
x = t
2 zał: >=0
Δ =
√129
x
1 = ...
x
2 = ...
Już coś tutaj mi śmierdzi, gdzie jest błąd?
25 paź 23:07
25 paź 23:10
aniabb: jak dopuszczasz rozwiązania urojone nie możesz dzielić na części
25 paź 23:11
asdf: aniabb, ja mam odpowiedzi, tylko jak do nich dojść

Kiedy można uwzględniać części urojone przy liczeniu delty, a kiedy nie? Tej zasady do końca
też nie rozumiem
25 paź 23:13
asdf: jak dojść do rozwiązania?
25 paź 23:17
Mila: asdf, czy x∊Z, czy to już przekształcona postac równania i x∊R?
25 paź 23:19
aniabb: hornerem.. podstaw x=i
25 paź 23:19
aniabb: oo albo faktycznie za x wstaw (a+bi) i wtedy podziel na części
25 paź 23:21
asdf: @Mila
Treść zadania: Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych równanie:
x
4 + 6ix
3 − 9x
2 + 4ix − 12 = 0
@aniabb
i wszystko pokolei z dwumianu newtona podnosić do potęgi i dodawać

?
25 paź 23:24
ICSP: w zbiorze liczb rzeczywistych ale jednostki urojone to masz ?
25 paź 23:26
asdf: Nie rozumiem pytania
25 paź 23:27
ICSP: a ja po prostu jestem ślepy bo zespolone czytam jak rzeczywiste
25 paź 23:29
asdf: Heh
25 paź 23:30
asdf: Ma ktoś jakiś prostszy pomysł na rozwiązanie?
25 paź 23:33
ZKS:
x4 + 6ix3 − 9x2 = x4 + 6ix3 + 9i2x2 = x2(x + 3i)2
x2(x + 3i)2 + 4ix + 12i2 = x2(x + 3i)2 + 4i(x + 3i) = (x + 3i)(x2 + 4i)
25 paź 23:34
ICSP: ZKS z równania IV stopnia zrobiłeś równanie stopnia III
25 paź 23:35
ZKS:
Przepraszam za błąd.
x2(x + 3i)2 + 4i(x + 3i) = (x + 3i)(x3 + 3ix2 + 4i)
25 paź 23:35
ZKS:
Wiem bo źle spojrzałem na nawias.
25 paź 23:36
asdf: dzięki wielkie
25 paź 23:39
ZKS:
Tam ten nawias też łatwo rozłożyć.
25 paź 23:41
ICSP: ja jak zwykle sprowadziłem sobie to do iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych z których
policzyłem już pierwiastki bez problemu
25 paź 23:43
ZKS:
Dwa trójmiany.
(x2 + 2ix + 3)(x2 + 4i − 4)
25 paź 23:48
ICSP: ja mam takie :
(x2 + 5ix − 6)(x2 + ix + 2)
25 paź 23:52
Mila: x4 + 6ix3 − 9x*2 + 4ix − 12 = 0
x4 + 6ix3 − 9x*2 + 4ix + 12i2=0
x2( x2+6ix−9)+4i(x+3i)= 0
x2(x+3i)2+4i(x+3i)=0
(x+3i)[x2(x+3i)+4i]=0
x+3i=0 lub x2(x+3i)+4i=0
Rozwiązuj dalej
26 paź 00:17
asdf: Dzięki Mila, już sobie poradziłem z zadaniem
26 paź 00:26
Mila: cd 00:17
x
2(x+3i)+4i=0
x
3+3x
2i+4i=0
x
3+2x
2i +x
2i+4i=0
x
2(x+2i)+i(x
2+4)=0
x
2(x+2i)+i(x−2i)(x+2i)=0
(x+2i)(x
2+ix+2)=0
x=−2i lub (x
2+ix+2)=0
Δ=−1−8=−9
| | −i−3i | | −i+3i | |
x1= |
| =−2i lub |
| =i |
| | 2 | | 2 | |
odp.
x=i
x=−2i podwójny
x=−3i
26 paź 00:36
Trivial:
1. Przy rozwiązywaniu takich równań warto sprawdzić, czy są pierwiastki rzeczywiste albo czysto
zespolone.
Załóżmy x rzeczywiste.
x
4 + 6ix
3 − 9x
2 + 4ix − 12 = 0 → x ≠ 0
| ⎧ | x4 − 9x2 − 12 = 0 | |
| ⎩ | 6x3 + 4x = 0 |
|
Z drugiego mamy: 6x
2 = −4, zatem rzeczywistych pierwiastków nie ma.
Załóżmy x czysto zespolone, tj. x = ib dla b∊R.
(ib)
4 + 6i(ib)
3 − 9(ib)
2 + 4i(ib) − 12 = 0
b
4 + 6b
3 + 9b
2 − 4b − 12 = 0
I masz normalny wielomian rzeczywisty. Zgadujemy pierwiastki i dzielimy Hornerem.
1 6 9 −4 −12
1 1 7 16 12
1 7 16 12
0
−2 −2 −10 −12
1 5 6
0
−2 −2 −6
1 3
0
−3 −3
1
0
Uzyskaliśmy 4 pierwiastki (licząc z krotnościami), zatem więcej już nie ma.
x ∊ {i, −2i, −3i}
26 paź 09:54