aa
HALO HALO!!!!!!!!!: Jaką miarę ma kąt nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy


12 maj 19:21
12 maj 19:22
12 maj 19:23
HALO HALO!!!!!!!!!: tak..
12 maj 19:23
HALO HALO!!!!!!!!!: a dlaczego tak i skąd ten wzór wogóle
12 maj 19:24
imię lub nick: zrobie rysunek, dobrze?
12 maj 19:26
HALO HALO!!!!!!!!!: ok
12 maj 19:27
Misiek;]:
12 maj 19:27
imię lub nick:

wszystkie ściany sześciany są kwadratami
przekątna kwadratu to a
√2 (myślę że wiesz dlaczego)
tg w trójkącie prostokątnym to stosunek pzyprostokątnej leżącej naprzeciw danego kąta do
drugirj przyprostokątnej stąd
12 maj 19:33
imię lub nick: co to za misiek? ? ?
12 maj 19:34
Misiek;]: ok

już rozumiem
12 maj 19:34
Patrycja: no jasne
12 maj 19:36
Misiek;]: 
a co dalej
12 maj 19:38
imię lub nick: co jasne? o co tu chodzi?
12 maj 19:38
imię lub nick: jak chcesz możesz wyliczyć przybliżoną wartość tego ułamka i sprawdzić w tablicach jaki to kąt
12 maj 19:39
Misiek;]: ZADANIE JEST TAKIE Jaką miarę ma kąt nachylenia przekątnej sześcianu do podstawy
12 maj 19:41
imię lub nick: | | √2 | |
ma miare taką że tg tego kąta jest równy |
| |
| | 2 | |
12 maj 19:42
Misiek;]: tak ale chodzi o miarę w stopniach
12 maj 19:43
imię lub nick: no to tak jak napisałem wcześniej:
możesz wyliczyć przybliżoną wartość tego ułamka i sprawdzić w tablicach jaki to kąt
w książce z matmy pewnie są wartości funkcji trygonometrycznych
12 maj 19:44
imię lub nick: w przybliżeniu 35 stopni
12 maj 19:45
edith: ≈35 stopni
12 maj 19:45
Misiek;]: tak tylko że ja musze mieć wszystkie obliczenia:(:(:(:( <załamka>
12 maj 19:47
imię lub nick: bierzesz kalkulator do ręki i wciskasz kolejno:
2, √ , :, 2, =
patrzysz co Ci wyszło i zaglądasz do tablic z przybliżonymi wartościami funkcji
trygonometrycznych...
12 maj 19:54
imię lub nick: i oczywiście odczytujesz wartość kąta
12 maj 19:54
;/: tak tylko innym wyszło 45 stopni a Tobie 35:( i juz nie wiem:(:(:(
12 maj 19:56
Patrycja: na moje to 45 stopni
12 maj 19:56
;/: o jeszcze lepiej:(
12 maj 19:57
Patrycja: sin 45 stopni to √2
2
czyli 45 stopni
12 maj 19:57
;/: ale tu chodzi o tg
12 maj 19:58
imię lub nick: nie tylko mi tak wyszło
12 maj 19:59
imię lub nick: na pewno nie 45
12 maj 20:00
;/: tg a/a√2 = tg √2 ≈ tg 1,41 ≈ 55 stopni
12 maj 20:01
;/: a innym ze tak
12 maj 20:01
Bogdan:

Widać, że a ≠ a
√2, więc α ≠ 45
o Patrycjo.
12 maj 20:02
edith: gdyby ten kąt miał 45 stopni to przekatna podstawy i bok były takiej samej długości a wiemy ze
nie są


!
więc upieram się ze ok 35 stopni
12 maj 20:04
;/: powiem szczerze,że już się pogubiłam
12 maj 20:04
imię lub nick: tylko nie płacz
12 maj 20:04
♊: Nic dziwnego − tyle identycznych tematów zalożyłaś, ze ja sam bym się pogubił w nich
wszystkich . . .
12 maj 20:05
Wiola: Postaram się
12 maj 20:05
Wiola: i każdemu wychodzi co inneg
12 maj 20:05
Wiola: To może zróbcie to wspólnie
12 maj 20:06
♊: To może zobacz moje rozwiązanie − jest w jednym z (nie)licznych tematów. . .
12 maj 20:07
imię lub nick: narobiłaś marasu... kąt ma miare 35 i nie m o czym mówić...
12 maj 20:07
edith: sin α=√3/3 ok 0,577 patrze w tablice i kąt = 35 stopni
12 maj 20:07
Wiola: tak pod zadaniem mam napisać
tg=35 stopni
i tyle a sor mnie wyśmieje
12 maj 20:08
Bogdan:
Przyprostokątne mają długość: a oraz a√2, nie a√a, chochlik zamieszał na rysunku.
12 maj 20:08
Wiola:
12 maj 20:09
Bogdan:
α ≈ 35o15'
12 maj 20:10
Wiola: już tak namieszane że nie wiem o co chodzi i wole powoli dostać 1

Napisze mi ktoś wszystko w jednym miejscu z dobrym rysunkiem

Prosiłabym bardzo:(
12 maj 20:11
Wiola: widze ze nie.. ok dzięki
12 maj 20:19
Bogdan:

Czarna kropka − kąt prosty.
Miarę kąta α wyznaczamy z dowolnej funkcji trygonometrycznej w trójkącie zielonym.
| | a | | √3 | |
Np. sinα = |
| = |
| ≈ 0,5774 |
| | a√3 | | 3 | |
Odczytujemy z tablic wartość miary kąta α, jeśli sinα ≈ 0,5774, to α ≈ 35
o15'.
12 maj 20:20
12 maj 20:20
Wiola: i trzeba było tak odrazu
12 maj 20:20
imię lub nick: ...
12 maj 20:21
Wiola:
12 maj 20:28
Wiola: miłego wieczoru
12 maj 20:29