matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Berni:
Ciąg an określony wzorem an=3n−5 jest ciągiem geometrycznym czy arytmetycznym?
25 paź 23:01
aniabb:
arytmetycznym
25 paź 23:02
aniabb:
a
n+1
− a
n
= 3(n+1)−5−3n+5 = 3 stałe więc arytmetyczny
25 paź 23:04