podpowiedz
tomek : Witajcie
mam pytanie co to jest z=−x
2 przy obliczaniu objętości, czy jest to paraboloida
25 paź 22:32
Krzysiek: jeżeli z=z(x,y)
to jest to parabola która jest wzdłuż całej osi OY
czyli taki tunel
25 paź 22:34
tomek : bo mam takie coś:
z=x2+y2 to jest paraboloida
x2+y2=4 to jest walec o promieniu 2,
jednak nie wiem co to jest z=−x2
25 paź 22:36
25 paź 22:40
tomek : czyli jest to kopuła, tak

25 paź 22:42
Krzysiek: kopuła prędzej mi się kojarzy z paraboloidą a to ma być taki tunel, narysuj sobie parabolę i
przesuwaj ją wzdłuż osi OY
25 paź 22:44
tomek : ok, dzięki wielkie
25 paź 23:01